20 GODINA ČAROLIJE MUZICIRANJA – FESTIVAL SV.MARKA

  When:
  25/04/2018 @ 13:20 – 06/05/2018 @ 14:20
  2018-04-25T13:20:00+02:00
  2018-05-06T14:20:00+02:00
  Where:
  Zagreb
  Crkva sv. Marka

  Već puna dva desetljeća u Zagrebu, travanj i svibanj posebni su mjeseci za klasičnu glazbu. Tako će biti i ovoga proljeća kada će se, pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, okupiti vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu na jubilarnom 20. Festivalu sv. Marka. Ideja o osnivanju samog festivala javila se još u rujnu 1998. Dugi niz godina, Festival sv. Marka nudi raznovrstan i bogat program u čijem stvaranju iz godine u godinu sudjeluju domaći i inozemni umjetnici i ansambli. Osnovna nit vodilja samog festivala je muziciranje najboljih izvođača u koncerntim i crkvenim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada. Želja je oživjeti i približiti publici glazbu koja prije svega nadahnjuje i spaja ljude te promiče povijesne lokacije koje odišu baštinom, čija akustika ostavlja bez daha. S godinama, festival postaje i mjesto susreta hrvatske glazbene tradicije i sadašnjosti s europskom i svjetskom glazbenom tradicijom.

  Ove godine, po šesti put, dodijelit će se i nagrada za najviši umjetnički doprinos Festivalu, koja nosi ime utemeljitelja festivala i dugogodišnjeg ravnatelja, Nevena Valenta.

  Članovi ocjenjivačkog suda su Pavao Mašić, Vladimir Kranjčević (predsjednik Oratorijskog društva sv. Marka), Erika Krpan, Tamara Jurkić Sviben i Sandra Vojković, dok su F. Schubert, R. Schumann, J. Brahms, J. S. Bach, Z. Kodály, P. Dešpalj, R. Wagner, W. A. Mozart, G. F. Händel, B. Papandopulo, D. Šostakovič, G. Puccini te L. van Beethoven samo neki od skladatelja čija će se djela izvoditi na ovogodišnjem festivalu.

  Festival se odvija uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba. Program počinje 25. travnja 2018. u 18h u crkvi sv. Marka i traje sve do 6. svibnja 2018., a ulaz na koncerte je slobodan.

   

  Komentiraj

  komentari