HGK osniva poduzetnički inkubator za žene poduzetnice

Kroz program mentorstva poduzetnice će se voditi kroz prve godine njihovog poslovanjaIako su žene većina u svjetskoj populaciji, i dalje su u sferi poduzetništva manjina, zbog raznih prepreka, socijalnog, ekonomskog, ali i političkog nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Prema nekim statistikama smatra se da žene u Europi pokreću ili su pokrenule svaki četvrti novi posao. Obavljaju dvije trećine posla u svijetu, no privređuju svega jednu desetinu svjetskog dohotka, a posjeduju manje od jedan posto svjetskih dobara, rekla je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na konferenciji posvećenoj ženama poduzetnicama – Dan kreativnih žena održanoj 6. ožujka u HGK.
u
„Jedna od aktivnosti koja je predviđena Strategijom razvoja ženskog poduzetništva je i osnivanje poduzetničkih inkubatora za žene, stoga je HGK pokrenula inicijativu da se prvi takav inkubator osnuje u ŽK Split, a koji će osim besplatnog prostora, opreme, edukativnih aktivnosti imati i program mentorstva koji će poduzetnice voditi kroz prve godine njihovog poslovanja. Ovim projektom želimo spojiti ambasadorice ženskog poduzetništva i mentorice“, istaknula je Kesić Šapić.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula je kako su već vidljivi pomaci u osnaživanju žena u smislu pokretanja vlastitih poslova. “U našem društvu još je uvijek prisutan pogrešan stav prema ženama i to zbog shvaćanja i prihvaćanja njihovog privatnog života. Naime, mišljenje je kako su neke žene diskriminirane, zlostavljane i zapuštene u privatnom životu, što posljedično utječe i na negativan stav o njihovom odnosu prema poslovnom životu”, rekla je Ljubičić. Dodala je kako se zbog tradicionalnog stava prema ženama, nekih predrasuda i određenih prepreka, u javnosti stvara negativna konotacija o ženama u poduzetništvu. Naime, na tržištu rada jednaki su izazovi i prepreke za muškarce i žene. Zbog takvog stava kako su žene stvorene samo za “kuću i obitelj”, a ne za neke rukovodeće poslove, što je zapravo društveni oblik pritiska i diskriminacije stvorio se pojam “stakleni strop”. Dodala je kako je za žene u EU prva prepreka njihova dob, a na drugom majčinstvo dok je u Hrvatskoj obrnuto. To je potkrijepila statističkim podatkom kako u 55,3 posto slučajeva žene dobivaju otkaz zbog trudnoće ili ostvarenja majčinstva.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar,  kazala je kako je Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2014-2020 donesena na inicijativu žena u ministarstvu, a pojam „stakleni strop“, koji se koristi, predstavlja određeno nasljeđe iz prethodnog sustava te obiteljskog odgoja u kojem se djevojčicama govori kako trebaju biti skromne, radišne, ne smiju biti agresivne, a dječaci moraju biti borci, proaktivni, agresivni, lideri itd. Za žene je važno da se ne odriču majčinstva jer to je prilika koju treba iskoristiti, a trebaju koristiti i mogućnosti koje pružaju dječji vrtići.  Pozvala je poduzetnice da iskoriste mogućnosti jamstva HAMAG Bicroa, poticajnih sredstava za samozapošljavanje HZZO-a i drugih socijalnih fondova, mogućnosti umrežavanja putem internetskih društvenih mreža, a pozvala je i na sudjelovanje u natječajima Poduzetnički impuls 2015 te natječaju HGK za dodjelu vaučera od 10.000 kuna za izradu kvalitetnih EU projekata.

O uspješnom balansiranju posla i privatnog života govorila je Dijana Kobas Dešković iz tvrtke MAMFORCE d.o.o. koja je istaknula kako je važno znati kvalitetno organizirati vrijeme i postaviti prioritete, ali najbitnije je imati energije odnosno kontinuirano voditi brigu o tome da imate energije što pak znači da morate znati što vam, kolokvijalno rečeno, puni baterije.
Izvor: HGK

Oglas

Komentiraj

komentari