HOYKA LAVIĆE SMJESTIO NA ZAGREBAČKI ADVENT

Damir Hoyka napravio fotomontaže zahvaljujući kojima su se maksimirski lavići našli u srcu adventskog Zagreba

Ove se godine u Advent u Zagrebu svojim programom prvi put uključio Zoološki vrt grada Zagreba. U povodu toga cijenjeni je zagrebački fotograf Damir Hoyka napravio posebne fotomontaže. Zagrebački lavovi Tuma i Uzuri koji su navršili šest mjeseci, tako su smješteni u srce adventskog Zagreba.

„Zagrebački lavići prave su zvijezde 2016. godine! Riječ je o nevjerojatnim životinjama koje su kod ljudi izazvale mnogo pozitivnih emocija, utoliko više jer se, kako su mi rekli timaritelji, lavovi rijetko pare u zoološkim vrtovima“, kazao je Hoyka.

Iza Hoyke je suradnja sa Zoološkim vrtom duga osam godina. U sklopu projekta Celebrity Fair slavne je osobe povezivao sa stanovnicima maksimirske šume, a danas rado spaja životinje s vizurama grada.

„Sve je krenulo od moje ideje da životinje dovedem u grad. Još kao mali razmišljao sam kako su te životinje stanovnici našeg grada već generacijama i kako bi bilo zgodno smjestiti ih na gradske ulice i trgove. Svatko tko radi takve montaže, zna da je za takav projekt potreban velik trud jer postoji čitav niz parametara koje treba zadovoljiti – od čekanja životinja i pozicije koju želite, preko svjetlosti na građevinama koja treba biti pod određenim kutom, do postprodukcije… Ali kada čovjek to voli, a u mojem se slučaju radi o dvostrukoj ljubavi – onoj prema fotografiji i ljubavi prema životinjama, ništa nije teško“, kazao je Hoyka čije su dvije fotomontaže lavića u gradu koji je drugi put proglašen najboljom europskom adventskom destinacijom, tiskane i kao jumbo plakat, pa se vidjeti mogu na dvadesetak mjesta u Zagrebu.

Fotograf iza kojeg je 30 godina rada, priznaje da je daleko teže fotografirati životinje od ljudi.

„Slikati životinje izuzetno je zahtjevno, ali istodobno i zabavno i uzbudljivo“, kazao je Hoyka te dodao da su fotografije iz zoološkog vrta važan dio svakog obiteljskog fotoalbuma. Pritom je otkrio da je na obnovljenom Lavljem mostu s kojega i on ima fotografije kao dijete, prije nekoliko dana fotografirao vlastitu djecu.

Oglas

Komentiraj

komentari