I raskićena božićna drvca šire sreću

Zagreb, 17. siječnja 2022. – Vazdazeleno drveće koje je okićeno uljepšavalo Zoološki vrt grada Zagreba tijekom Polarnog adventa, raskićeno je i darovano životinjama.

Smreke, jele i borovi novo su privremeno mjesto dobili u nastambama bizona, afričkih lavova, kineskog leoparda, servala, lemura i merkata.

Miris smole posebno je neodoljiv afričkim lavovima. U istraživanje crnogoričnih drvaca prva je ujutro krenula Uzuri, najmlađa članica zagrebačke obitelji afričkih lavova, a kad su se razbudili, u mirišljavim su iglicama smreka i jela uživali i njezini roditelji te teta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

S jednakim žarom među grančice s iglicama uvlačili su se kineski leopard i serval.

„Između mačaka i mirisa smole ima neka tajna veza! Mačke obožavaju igru s drvcima, trljaju se o njih i uživaju u njihovu opojnom mirisu. Bizonice su drvca iskoristile za živahnu igru, a potom gricnule nutritivno bogate iglice. Merkatima i prstenastorepim lemurima drvca su poligon za traženje hrane. Merkati su među grančicama tražili kukce, a prstenastorepi lemuri brusnice“, kazala je Ivana Kovarik Antonović, zoologinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Podjela raskićenih božićnih drvaca životinjama dio je enrichmenta, tj. obogaćivanja njihova životnog prostora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

„U sklopu tog programa osmišljavamo razne načine kako životinje poticati na prirodno ponašanje stavljajući pred njih razne izazove i otvarajući im razne prilike. Svaka životinjska vrsta ima svoje specifičnosti, pa isti predmet kod različitih vrsta pri obogaćivanju njezina životnog prostora koristimo na drugačiji način. S dijelom tih aktivnosti upoznajemo i posjetitelje kako bismo im predstavili što sve uključuje kvalitetnu skrb za životinje koje ne žive u svojem prirodnom staništu“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

Dok se raskićena božićna drvca daruju životinjama, sa šetnica i paviljona Zoološkog vrta grada Zagreba skida se rasvjeta koja je Polarnom adventu davala poseban blagdanski ugođaj. Budući da je tijekom Polarnog adventa u Vrt bio slobodan ulaz za stanovnike Sisačko-moslavačke županije, svaki drugi posjetitelj manifestacije došao je iz te županije.

Tijekom prošle godine Zoološki vrt grada Zagreba posjetilo je 380.000 ljudi.

„Pravila redovito usklađujemo s mjerama i preporukama epidemiologa, pa se ljudi u Divljem srcu grada osjećaju sigurno. Želja nam je da ih ove godine bude i više nego prošle, te da se približimo broju od 480.000 koliko smo posjetitelja imali 2019. godine prije nego što je u Hrvatsku stigla epidemija novog koronavirusa“, rekao je Skok.

Zoološki vrt svakodnevno je otvoren od 9 do 16 sati, a ulazak je moguć do 15 sati kada se zatvaraju blagajne.

Oglas

Komentiraj

komentari