Igračke za različite uzraste

Dobar izbor igračke vrlo je važan. Ona je sredstvo za isprobavanje vlastitih mogućnosti ali često  i povod za druženje s ostalom djecom.

Uzrast djeteta diktira izbor igračke koja mu je namijenjena.  Svaki uzrast preferira određenu vrstu igračaka, mada ima i onih koje su prisutne u svim uzrastima, kao što su lopta, lutka, kocke i knjige.

Od rođenja do osmog mjeseca sazrijevaju motoričke i perceptivne funkcije i razvijaju se čula. Bebe vole mekane igračke koje ispuštaju prijatan zvuk i zvečke jakih boja.

Kasnije, do 12. mjeseca, privlačne su im gumene lutke, male lopte, igračke-životinje koje puštaju zvuk…

Djeca do 18 mjeseci vole igračke koje se vuku ili guraju, raznobojne kocke, kantice, lopatice. Počinju imitirati odrasle, tako što hrane lutku ili je stavljaju spavati.

Djeca do tri godine su puna energije, ali smanjene pažnje. Vesele se jednostavnim slagalicama, plastelinu, kockama.

Četvrta i peta godina obilježene su brzim razvojem motoričkih vještina i bezgraničnom energijom. Preporučljive su igračke koje traže akciju (bicikl), ali i igre s pravilima.

Predškolsko dijete ima veću pažnju i dužu koncentraciju. Ponudite mu društvene igre, kreativan pribor, kompliciranije slagalice, sportske rekvizite.

Svakako je važna činjenica da pri odabiru igračke veliku ulogu igra i cijena. Rijetko tko može kupiti djetetu sve igračke koje ono poželi. Zato mudro birajte dugotrajniju igračku, možda i nešto skuplju. Stara poslovica kaže – nitko nije toliko bogat da kupuje jeftino!

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari