IKEA Jugoistočna Europa podijelit će više od milijun eura kao nagradu svojim zaposlenicima

Kao tvrtka čija je vizija stvoriti bolji svakodnevni život za što veći broj ljudi, stavljajući pritom u središte svega svoje zaposlene, Ingka grupa odlučila je nagraditi više od 170.000 djelatnika diljem svijeta, uključujući i zaposlenike u Hrvatskoj. U znak zahvalnosti za sav trud koji su uložili tijekom pandemije, IKEA Jugoistočna Europa odlučila je nagraditi sve zaposlenike, koji u tvrtki rade najkasnije od 31. kolovoza ove godine, novčanom nagradom u vrijednosti od 1,038 milijuna eura. Isplata će biti izvršena u siječnju 2022. godine.

Od početka pandemije nastojali smo podržati svoje zaposlenike, u skladu sa svojim vrijednostima i humanističkim pristupom, a ovo je samo još jedan korak u tom pravcu”, istaknula je Mirta Pađen Lee, menadžerica za ljude i kulturu u tvrtki IKEA Hrvatska.

„Naši su zaposlenici uložili velike napore kako bismo ubrzali online prodaju te prilagodili rad naše robne kuće i dostavnih centara u skladu s epidemiološkim mjerama. Želimo im zahvaliti za njihovu predanost, hrabrost i trud te što su i u ovim izazovnim vremenima doprinijeli stvaranju boljeg svakodnevnog života za što veći broj ljudi, ali i odličnim rezultatima tvrtke IKEA Hrvatska”, rekao je Nikolaos Migkianis, direktor tržišta IKEA Hrvatska.

Uz ovu jednokratnu isplatu IKEA je ranije tijekom godine među zaposlenicima pokrenula i kampanju „Jesi li dobro?” kako bi osvijestila važnost mentalne dobrobiti, omogućivši im pravo na dodatni plaćeni slobodni dan (tzv. Me-day) te IKEA poklon bon u vrijednosti od 50 eura. Također, IKEA je uvela i dva programa za zaposlenike koji se suočavaju s posljedicama COVID-19, IKEA Program podrške za zaposlene koji omogućava cjelodnevnu psihološku podršku u raznim područjima i pravne savjete te IKEA Fond solidarnosti koji pruža financijsku podršku.

Kako bi dodatno osnažila radna prava svojih 660 zaposlenika, IKEA Hrvatska je nedavno, nakon jednogodišnjih pregovora sa Sindikatom trgovine Hrvatska, sklopila prvi kolektivni ugovor na području jugoistočne Europe. Kolektivni ugovor, koji se primjenjuje na razdoblje od pet godina, jamči postojeća prava radnika, a postignut je i dogovor o povećanju prava poput 20 % većeg iznosa božićnice i regresa te je povećan broj dana godišnjeg odmora koji maksimalno može trajati 34 dana.

Definirane su otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu, kolektivno osiguranje radnika te naknade obiteljima u slučaju smrti ili invalidnosti zaposlenika, kao i jubilarne nagrade, darovi djeci, ali i pokloni za sklapanje braka ili za okrugle rođendane, a IKEA će i za rođenje djeteta darovati poklon bon u iznosu od 2.000 kuna. Prema kolektivnom ugovoru rad nedjeljom plaćen je 35 % više nego ostalim danima, dok se prekovremeni rad, rad na zakonom utvrđene blagdane i neradne dane plaća 50 % više.

Oglas

Komentiraj

komentari