Kako zaštititi djecu od sunca

Dječja kože znatno se razlikuje od kože odraslih. Najosjetljivija je koža novorođenčadi u prva četiri tjedna života, zatim koža dojenčadi do jedne godine starosti i koža male djece do tri godine. Žlijezde lojnice koje su prisutne u koži djeteta nalaze se u dugoj fazi mirovanja sve do puberteta te je stoga koža u dječjoj dobi relativno suha.  Još nije uspostavljeno niti lučenje znoja kao u odrasloj dobi.

Mala djeca, a posebno novorođenčad imaju tanju, osjetljiviju i propusniju kožu od odraslih. Odrastanjem  se stvara  normalna mikroflora kože što čini ekološku ravnotežu površinskog sloja i štiti dječju kožu od vanjskih faktora.

Jedan od značajnih vanjskih faktora koji negativno utječe na nježnu dječji kožu su štetne  sunčeve zrake, od kojih ju je potrebno posebno štititi.  Posebne dječje linije proizvoda za zaštitu od sunca u formulaciji sadrže lagana neutralna ulja, kao što je sezamovo ulje, bademovo ulje, kakao maslac ili maslinovo ulje. Kao UV filteri,  koji omogućuju zaštitu i određeni SP faktor , najčešće se upotrebljavaju fizički  (anorganski) filteri  titan dioksid ili cink oksid ali i kemijski (organski ) filteri. Treba naglasiti da fizički filteri, kao što su spomenuti minerali ne štite kožu od cijelog spektra štetnog zračenja, nego samo raspršuju i odbijaju, dok  kemijske filteri  apsorbiraju UV zračenje.  Stoga je kombinacija ovih dviju tipova filtera u proizvodima bolja garancija učinkovitosti.

Potrebno je da proizvod za sunčanje ne isušuju nježnu dječju kožu, da se lako razmazuju i da je štite od cijelog spektra štetnog zračenja. Također je važno je  da se nanose u dovoljnoj količini i mazanje ponavlja svakih nekoliko sati ukoliko  dijete  duže boravi vani.  Kod kupanja ili brisanja ručnikom poželjno je ponoviti mazanje.

Kod upotrebe bilo kojeg proizvoda za njegu ili zaštitu dječje kože, pogotovo kod djece koja su sklona alergijama, možemo napraviti probno testiranje, te namazati tanki sloj kozmetičkog proizvoda na podlakticu djetetove ruke, pričekati desetak minuta ima li znakova peckanja, svrbeži ili neke druge alergijske reakcije. Na taj način ćemo izbjeći sumnju u moguće alergene ili neželjene reakcije osjetljive dječje kože.

Olival proizvođač prirodne kozmetike sagledao je sve posebnosti njege dječje kože u SunKids liniji za zaštitu od sunca. SunKids sprej i kreme sa SPF 30+ i 50+. Štite osjetljivu dječju kožu od širokog spektra UVA i UVB sunčevih zraka. Svi proizvodi su vodootporni,  ugodnog su mirisa i sadrže ekstra djevičansko maslinovo ulje i kakao maslac koji njeguju i hrane kožu. Posebna sprej pumpica na mlijeku  omogućuje jednostavniju, bržu i higijenski prihvatljivu aplikaciju na kožu što uz brzo razmazive emulzije čini Olivalovo SunKids mlijeko izuzetno praktičnim jer ubrzava postupak zaštite, osobito važno za najmlađe koji su uvijek u pokretu. Ne sadrže parabene, mirise, mineralna ulja i boje, svi proizvodi su hipoalergeni i prigodni i za najosjetljiviju dječju kožu, a mogu je koristiti i osobe izrazito osjetljive na sunce.

I.S.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari