KIDS FRIENDLY: DORA ISTRAŽUJE IZGUBLJENI GRAD: igrani, avanturistički, fantastični, obiteljski 102 min [osvrt Iva Brčić]

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

“Dora istražuje izgubljeni grad” je filmska adaptacija američke animirane serije Dora istražuje, čiji autori su Chris Gifford, Valerie Walsh Valdes i Eric Weiner. Iako je serija namijenjena manjoj djeci, film je usmjeren prema starijoj djeci i adolescentima.

Film je kombinacija srednjoškolskih dogodovština i Dorinih avantura na koje nailazimo i u seriji. Kako se radi o sadržaju za stariju djecu, u filmu se nalaze scene poput kidnapiranja, prijetnji oružjem, utapanja i ozljeđivanja. Tako recimo, djecu hvataju otmičari koji ih uspavaju pomoću plina nakon što ih zatvore u kamion. Također je prikazana i scena utjecaja opojnih sredstava na ljudska osjetila, konkretno, cvijeća, pa je par scena animirano baš kao i u seriji. Sve to je ipak prikazano kroz humor i Dora sa svojim prijateljima, unatoč svim opasnostima ispuni svoju misiju. A kroz svu tu avanturu djeci se nastoje prenijeti poruke o važnosti prijateljstva, timskog rada, o važnosti suosjećanja i znatiželje za upoznavanjem i istraživanjem nepoznatog.

Poslije filma bi ipak bilo dobro da roditelji neobavezno porazgovaraju s djecom o opojnim sredstvima i njihovom utjecaju. Film nije sinkroniziran na hrvatski jezik i prikazuje se u 2D i 4DX formatu.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Film će i roditeljima biti zanimljiv.

Nasilje: Nasilja ima. Kao recimo kada djecu otmu i omame plinom ili kada ih u prašumi pokušavaju pogoditi strijelama.

Zastrašujući prizori: Zastrašujućih prizora nema.

Rječnik: Koriste se riječi poput glup, čudak i sl.

Seks: Nema prizora i dijaloga seksualne prirode, ali ima naznaka koketiranja i scena ljubljena.

Tempo: Tempo je primjeren za stariju djecu.

Oglas

Komentiraj

komentari