Koji su razlozi dječjoj glavobolji

Iako im to ponekad ne želimo priznati, pa mislimo “od čega tebe boli glava kad nemaš nikakvih briga”, djeca također imaju problema s glavoboljama. Razlozi mogu biti različiti, a ovdje donosimo samo neke koje bi možda mogli uzeti u obzir kao uzrok.

Najčešći razlozi zbog kojih će vam djeca plačljivim glasom priopćiti da ih boli glava su premalo sna ili promjena navika spavanja, glad ili neredovita ishrana, dehidracija ili premalo vode, previše vremena provedenog ispred monitora (TV-a ili računala), dugotrajno putovanje autobusom ili autom, konzumacija prevelikih doza kofeina (cola i energetski napici), previše šećera ili masnoća u prehrani, slušanje preglasne muzike, pušenje (čak i pasivno), pretjerano izlaganje suncu, preopterećenje fizičkih aktivnosti.

Ako dijete ima i dalje česte glavobolje, a ni u čemu od navedenog ne oskudijeva, odnosno ne pretjeruje, obavezno ga odvedite liječniku na dodatne pretrage.

Uvijek je dobar savjet za preduhitriti zdravstvene probleme, pravilna prehrana, adekvatna briga o djetetu, njegovom odgoju, školovanju, a naročito njegovom slobodnom vremenu, koje treba provoditi aktivno na zraku ili nekom obliku tjelovježbe u dvorani, a nikako ne pred ekranima u zatvorenom prostoru satima. Primjereno djetovoj dobi, bilo bi poželjno da je i roditelj uključen u izvanškolske aktivnosti djeteta. Svakako treba dobro procijeniti kada se treba povući i prepustiti djetetu njegovo rekreativno vrijeme.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari