Važne činjenice o raku grlića maternice

Siječanj je posvećen podizanju svijesti i borbi protiv raka grlića maternice, kao i edukaciji o toj vrsti raka, HPV infekciji i važnosti rane dijagnoze. Oko 99,8% slučajeva moguće je spriječiti. Ipak, zbog straha i zabluda mnoge žene ne idu na papa test. Kako bismo obilježili ovaj mjesec, INTIMINA je pripremila najvažnije činjenice koje svaka žena treba znati.

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne. Nakon nekog vremena, ove stanice će postati tumor koji se može proširiti na susjedne organe, kao što su mokraćni mjehur i crijeva. Cerviks ima dvije različite vrste stanica – pločaste i žljezdane, pa ako se abnormalnost pojavi, one se mogu razviti u dvije različite vrste raka. Važne činjenice o raku grlića maternice koje trebate znati su:

  1. Papa test na vrijeme otkriva abnormalne stanice koje se mogu pretvoriti u rak grlića maternice ako se pravovremeno ne liječe.

Papa test uključuje uzimanje uzorka stanica cerviksa kako bi se promatrala infekcija humanim papiloma virusom (HPV). HPV infekcija je česta pojava, no s vremenom može promijeniti stanice cerviksa. U tom slučaju, daljnje pretrage se rade kod ginekologa u bolnici.

  1. Postoje simptomi raka grlića maternice na koje trebate obratiti pažnju.

Simptomi na koje treba pripaziti uključuju abnormalno krvarenje (na primjer, nakon seksa ili između menstruacija), vaginalni iscjedak koji izgleda ili se osjeti drugačije, te bol tijekom seksa. Također, moguća je krv u mokraći, nadutost i promjene crijevnih ili mokraćnih navika.

  1. Između 25. i 50. godine života, papa test treba raditi svake tri godine!

Kasnije, nakon 50. godine, papa test je potrebno raditi svakih pet godina do 65. godine. Ako imate abnormalno krvarenje ili vaginalni iscjedak, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste procijenili treba li napraviti papa test, čak i ako još nije vrijeme za to.

  1. Učestaliji je kod mlađih žena.

Rak grlića maternice je vrsta raka koja učestalije pogađa mlađe žene. Više od polovice oboljelih od raka grlića maternice su žene mlađe od 45 godina, te je zbog toga važno redovito raditi papa test.

  1. Ako vaš papa test pokaže visok rizik od infekcije HPV-om, trebate napraviti više pretraga.

Ako su pronađeni tragovi HPV virusa, bit ćete upućeni ginekologu u ambulantu za kolposkopiju radi detaljnije analize cerviksa. Mnoge žene nemaju rak, ali bilo kakva promjena stanica može prethoditi razvoju raka. Papa test će otkriti kolike su promjene stanica cerviksa. Zapamtite, ako su promjene male, mogu se nakon nekog vremena vratiti u normalu. U svakom slučaju, bit ćete upućeni na kolposkopiju kako bi se pažljivo proučio vaš cerviks koristeći različite otopine. Možda ćete čak trebati obaviti biopsiju za vrijeme pregleda kako bi se prikupilo što više informacija o promjenama stanica na cerviksu. Ako se ne pronađu promjene na stanicama cerviksa, papa test je potrebno ponoviti u roku od godinu dana.

  1. Rizični faktori za HPV infekciju i pušenje.

Bolesti poput klamidije i HPV infekcije mogu povećati šanse razvitka raka grlića maternice. Uzimanje kontracepcijskih pilula dulje od pet godina također neznatno povećava rizik od raka vrata maternice, kao i porod. Ako je član vaše obitelji bolovao ili boluje od neke vrste raka,, onda i vi imate visoke šanse za razvoj raka grlića maternice.

  1. Usredotočenost na disanje može pomoći da se osjećate manje anksiozno kad radite papa test.

Ako ste nervozni ili vas je sram, razgovarajte s doktorom koji vam radi papa test. On vam može pomoći da se opustite i utješiti vas. Zapamtite da papa test traje samo minutu, dvije. U nekim slučajevima teško je vidjeti cerviks u potpunosti, pa vas liječnik može zamoliti da stavite šake ispod kukova. U rijetkim slučajevima, ako se osjećate neugodno, možete uzeti lijekove protiv bolova ili zamoliti svog liječnika da napravi pauzu tijekom postupka kako biste udahnuli malo zraka. Može vam pomoći i usredotočenost na disanje. Ponekad pomaže i promjena poze ili korištenje manjeg spekuluma. Najbitnije je zapamtiti da je papa test iznimno važan, a medicinsko osoblje će vam pomoći da se osjećate ugodno!

  1. Većina raka grlića maternice se otkrije na vrijeme i može se izliječiti.

Ovo je glavni razlog zašto je važno redovito raditi papa test. Vrsta liječenja ovisi o stadiju raka – ako se otkrije pravovremeno, abnormalni dio cerviksa se može ukloniti ili se može obaviti histerektomija.

Oglas

Komentiraj

komentari