Lionsi donirali više od 2 i pol milijuna kuna pomoći obiteljima u Banovini

Humanitarna organizacija Lions pokazala je veliko srce i uz pomoć članova sa svih strana svijeta prikupila više od 2,5 milijuna kuna za žrtve katastrofalnog potresa koji je pogodio Banovinu. Zajedničkom brzom reakcijom donirali su 25 potpuno opremljenih mobilnih kućica i 5 kontejnera kako bi najpogođeniji stanovnici razrušene Sisačko – moslavačke županije u teškim trenucima imali krov nad glavom. Među njima je i jedna mlada obitelj s dvoje djece koja u dvorištu svog neupotrebljivog doma u Glini do prije nekoliko dana nije imala uvjete dostojne čovjeka.

„Protekli dani meni i suprugu Mariu bili su iznimno teški upravo zbog naše djece. Strašno je kada dječacima od dvije i četiri godine moraš objasniti da ne mogu ući u svoju kućicu na toplo jer ono što je oduvijek bilo njihov dom, danas više nije sigurno.“- istaknula je Ivana Bjelobrk iz Gline te dodala: „Zahvaljujući Lionsima Hrvatske moji mališani David i Ivano dobili su krov nad glavom. Kućica je potpuno namještena, možemo kuhati i normalno se okupati, a to našoj obitelji danas znači više nego išta. Dečki su presretni jer se sada opet imaju gdje igrati. Neizmjerno zahvaljujem i članovima LC Zrinjevac koji će i dalje brinuti o našim potrebama.“

Lionsi su od trenutka potresa do danas svakodnevno obilazili obitelji kojima je potreban nužni smještaj. Nakon što su utvrdili da ispunjavaju kriterije kao što su stupanj oštećenja kuće, višečlana obitelj sa manjom djecom, invalidne osobe, slijepi, socijalni slučajevi, tada su upravo tim obiteljima koje su za smještaj imale najveću potrebu dodijeljene kućice i kontejneri.

„Naši klubovi su samostalno prikupili sredstva za po jednu kućicu i to LC Slatina i Gea iz Osijeka u sklopu akcije Distrikta, a LC Zagreb i Kaptol samostalnom donacijom. LC Lenuci iz Zagreba je zajedno s bratskim klubom LC Rogaška iz Rogaške Slatine i Lions klubovi iz Celja su donirali po jedan potpuno opremljen kontejner, a tri kontejnera je donirala Maja Buconjić članica LC Slava Raškaj. Lionsi će tako ukupno donirati 30 objekata za stanovanje obiteljima na ugroženom području što slobodno možemo reći je veliki doprinos naše organizacije obiteljima na stradalom području.“ – istaknula je guvernerica Lions D-126 Hrvatska Vinka Mitrović.

Uz sredstva koja su prikupili pojedinačno članovi Lionsa i klubovi u D-126 Hrvatska te njihovi prijatelji, velike financijske donacije su stigle od Lions članova, klubova i Distrikta iz Austrije, Belgije, Bugarske, Irske, Italije, Izraela, Liechtensteina, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i drugih zemalja. Međunarodna zaklada Lions Clubs International Foundation (LCIF) donirala je 10.000 američkih dolara te objavila poziv za pomoć žrtvama potresa svim članovima Lionsa svijeta.

Uz prikupljena novčana sredstva, mnogi članovi Lions klubova iz cijele zemlje obišli su i dalje obilaze potresom oštećena područja, sudjeluju u mnogim aktivnostima pomoći stanovništvu, te dopremom i dostavom roba potrebnih ljudima toga područja kojima je potres u tren oka promijenio dotadašnje živote.

Tako namjeravaju za dio socijalno ugroženih obitelji u Petrinji financirati izgradnju novih inox dimnjaka koji su potrebni da bi se stanovnici mogli grijati. Udruženju slijepih Sisačko moslavačke županije pomoći će u nabavci kombi vozila za prijevoz njihovih članova koji je neophodan zbog velikih udaljenosti, posebno u ovoj situaciji pošto je dosadašnje vozilo kojim su se koristili u potresu uništeno. Potrebite obitelji također će imati Lions klubove koji će im pomagati da lakše prebrode ovo teško razdoblje. Ukoliko bude bilo moguće Lionsi će akciju nastaviti i sa obnovom kuća obitelji za koje su preuzeli brigu, kada se za to steknu potrebni uvjeti.

Foto: Lukša Marotti

Oglas

Komentiraj

komentari