Mali Zagrepčani snimili informativne filmove o tome zašto vole svoju zemlju

„Hrvatsku volim zato jer je to moja domovina i tu su moji mama, tata i najbolja baka.
Najljepše mi je kad idemo na more i u trgovinu s igračkama.“, kazao je Vito Kuže, 7 godina.Više od stotinu djece predškolske i školske dobi sa zagrebačke Trešnjevke, snimanjem informativnih filmova pokazalo je na svoj dječji način kako doživljavaju svoj život u Lijepoj našoj i zašto vole svoju Domovinu.

Hrvatska se može pohvaliti očuvanom prirodom, nezagađenim okolišem, ugodnom klimom, najčišćim morem, kulturnim sadržajima i iznimnom povijesnom baštinom. Sve su to mališani ovjekovječili u filmskim razglednicama u čak 13 informativnih filmova o Hrvatskoj!

Da bi bili sigurni da će se njihovi filmovi i poruke, kod domaće i strane publike, čuti u javnosti, filmove su snimili na čak pet svjetskih jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom.

Premijera informativnih filmova „Iz Hrvatske, s ljubavlju“ mališana s Trešnjevke bit će upriličena 27. svibnja od 10 sati u kinu Europa, Varšavska ulica, Zagreb, uz slobodan ulaz i poziv svima da se odazovu na ovaj veliki događaj za male filmske stvaratelje.

Ovaj hvale vrijedan projekt pokrenula je mr. Tihana Jagić, direktorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih.

 „U ovogodišnjem projektu, posvećenom Hrvatskoj, sudjelovalo je stotinu djece, od predškolske dobi do osmog razreda osnovne škole. Filmovi donose bogatu kulturnu i književnu baštinu, prirodne ljepote, poznatu operu i filmsku tradiciju, hrvatske velikane i nepoznato o poznatom u Hrvatskoj. Trinaest filmskih razglednica rezultat su višemjesečnog rada naših učenika i profesorica.“

S marljivim mališanima radilo je nekoliko profesorica Dicte, škole stranih jezika specijalizirane za poduku djece predškolske i školske dobi te odraslih, među kojima i Sanja Vukina.

„Tijekom rada na filmskom scenariju  s uživanjem sam svjedočila kako djeca upijaju i prihvaćaju svoju hrvatsku baštinu, a nakon snimanja zadovoljno gledam kako su se sada njome naučili ponositi. Moj se filmski projekt sastojao od tri dijela. Prvi film snimili smo o Profesoru Baltazaru. Na taj su način djeca dobila još bolji uvid u tu seriju koja je do danas ostala najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma. S malo većim đacima odlučili smo prošetati gradom Zagrebom oko skulptura hrvatskih velikana: Ivana Meštrovića, AG Matoša te Nikole Tesle, a u šetnji nam se pridružio i fiktivni Ivan Rakitić. Treći dio projekta radila sam s ozbiljnijim đacima, polaznicima osmih razreda, koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o ekranizaciji glavnog zapleta iz prve hrvatske opere Ljubav i zloba.

Ono čime smo kao centar za strane jezike posebno ponosni je to da smo ovim projektom uspjeli objediniti učenje o vlastitoj domovini, govor na stranom jeziku te dodatne vještine koje se ne mogu usvojiti samo unutar zidova učionice. Zato toliko cijenimo naš filmski set.”

„Snimao sam film o putovanjima po otocima Hrvatske i o zanimljivostima Hrvatske. Hrvatsku volim zato sam tu rođen i zato što mi je tu lijepo živjeti. Kad pomislim na Hrvatsku najljepše čega se sjetim je more, sarma, moji prijatelji i nogomet“ – jasan je devetogodišnji filmaš Josip Moser.

Ove godine pripremljeni su i posebni dodaci koji će se prikazivati nakon filma “Iz Hrvatske, s ljubavlju“ – dva dvominutna filma s kojima su polaznici sudjelovali na prošlogodišnjem međunarodnom natjecanju Say it with Oxford u organizaciji Oxford University Press-a. Jedan od filmova bio je proglašen sveukupnim pobjednikom tog jezično – filmskog natjecanja.

Na taj je način Dictin tim, koji se sastojao od profesorice engleskog jezika Sanje Vukine, kamermana i montažera Marina Čačića te učenika sedmih razreda, dobio pohvalu za tehničku izvedbu filma te za jasno i točno korištenje engleskog jezika sa mnoštvom relevantnih funkcionalnih fraza.

Vidimo se u kinu Europa 27. svibnja!

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari