Masturbacija kod djece: kako joj pristupiti i o njoj razgovarati 

Uloga roditelja osim podučavanja zahtjeva i podršku te vođenje. Ponekad se radi o jednostavnim ili prirodnim situacijama na koje ste navikli i koje znate riješiti, no ponekad se radi o onima koje su i vama nove i nepoznate. Jedna od njih je dječja masturbacija, sasvim normalna i česta pojava koja nastupa ponekad već s navršenom jednom godinom života kada dijete počinje otkrivati svoje spolovilo.

Stipe Čular, dr. med., spec. Pedijatrije je za portal Ordinacija.hr iznio i nekoliko zanimljivih činjenica koja se tiču dječje masturbacije: “Neposredan dodir spolovila u dojenčadi oba spola izaziva osjećaj zadovoljstva izražen smješkom i gukanjem. U prvoj godini života masturbacija je vrlo česta pojava (60-90% dojenčadi). U dobi od oko 3 godine dijete može doživjeti orgazam, a tek nakon pete godine masturbacija postaje namjerna i redovita.”

Prije nego odjurite psihologu jer ste vidjeli da vaša curica pretjerano “njiše” na biciklu ili vaš dečkić stalno zavlači ruke “tamo dolje”, stanite i razmislite zašto vam je to toliko nelagodno. Vjerojatno i sami niste s roditeljima otvoreno pričali o seksualnosti, a genitalije i samozadovoljavnaje smatrate tabu temom. Ako ste takvog stava, bilo kakav razgovor koji ćete voditi sa djecom po tom pitanju, neće rezultirati pozitivnim ishodom. Stoga poslušajte savjete stručnjaka o tome kako pristupiti ovoj temi.

Ne rušite im samopouzdanje

Djeca se često okrenu masturbaciji kao činu utjehe ili uslijed dosade. Dokazano je da djeca koja se osjećaju dobro u vezi sebe i na svim područjima: škola, prijatelji, dom.. rijeđe iskazuju potrebu za ovakvom stimulacijom. Ukoliko “ulovite” svoje dijete da to radi, ne morate reagirati u tom trenu jer će ih to posramiti već kasnije zajedno sa partnerom porazgovarajte o navedenom, ukoliko je dijete dovoljno veliko da razumije takav razgovor. 

Ono što nikako nemojte raditi je posramljvati dijete samo zato što je vama možda neugodno.

Roditelji u najboljoj namjeri da ovakve stvari prestanu što prije znaju govoriti stvari poput “od toga ćeš oslijepiti” ili “razbolit ćeš se”. Osim što se radi o izrazito lošim taktikama koje ostavljaju negativne posljedice, također utječe i da djetetovo povjerenje u vas jednom kad shvati da to što ste govorili nije istina. Nakon toga će sumnjati u sve vaše seksualne, ali i druge savjete.

Neki stručnjaci savjetuju i da možda ne reagirate odmah već vidite kroz nekoliko tjedana kamo to vodi. Možda se radi o jednokratnom istraživanju koje će ubrzo prestati, a s vremenom ćete znati koliko pažnje toj situaciji dati. Često je ona samo rezutlat dosade pa probajte dijete usmjeriti u druge aktivnosti i kroz dan im zauzeti pažnju odlascima u šetnje, park ili kućnim aktivnostima. Ukoliko je dijete izvodi u kupaonici ili privatnosti sobe, možete je jednostavno ignorirati, dokle god se ne događa u javnosti. Tada je ipak potrebno objasniti socijalna pravila jer dijete ih još ne razumije.

Delegirajte razgovor stručnoj osobi

Možda imate najbolju namjeru i želite pomoći svom djetetu, no jednostavno vam je tema previše nelagodna da o njoj razgovarate s djetetom. U tom slučaju najbolje je u pomoć pozvati drugi autoritet na koji dijete reagira – njihovog redovnog doktora. Možete ga zamoliti da spomene masturbaciju u vidu redovne kontrole, kako bi se tema uvela što neutralnije i pirodnije. 

Većina doktora će to rado obaviti, no većina ih savjetuje da ipak probate sami obaviti taj razgovor jer ćete se tako još više zbližiti s djetetom, rasti u svojoj ulozi roditelja i povećati dozu povjerenja koje dijete ima u vas. No, ako već unaprijed znate da se nećete moći smiriti i znati što reći, doktor je druga najbolja opcija. Djeca jako dobro čitaju govor tijela i svoj sigurno nećete moći sakriti ukoliko na silu krenete u taj razgovor. 

Nakon što dijete obavi razgovor sa doktorom, kada primijetite da ponovo kreće u svoje aktivnosti, možete usput spomenuti nešto što je doktor rekao, primjerice “sjećaš li se što je doktor rekao, da se ne pritišćeš previše” ili nešto slično jer ponekad djeca budu preagresivna u takvim aktivnostima.

Svakako slušajte i sebe i svoje instinkte te što vam oni govore. Zna se dogoditi da je masturbacija samo način nošenja s povećanim stresom ili napetošću. Ukoliko vaše dijete prolazi kroz neke veće promjene, može upravo to biti razlog. Tada istražite na koje druge načine bi ih mogli smiriti kako ne bi masturbaciji pribjegavali kao načinu nošenja sa stresom. To može biti čitanje knjige, slušanje glazbe, čak i meditacija ili eterična ulja.

 Foto: Pexels

Oglas

Komentiraj

komentari