Objavljena prva knjiga fotografija naziva “HOME” autora Tomislava Marjanovića

16. studenog 2017. – Povodom 10. godišnjice fotografskog stvaralaštva u Zagrebu će se u Swanky Mintu u četvrtak s početkom u 19 sati održati promocija prve knjige fotografija naziva “HOME” autora Tomislava Marjanovića. Riječ je o izboru najboljih fotografija iz kolekcije njih više od 400.000 u osobnoj arhivi s 50 svjetskih destinacija. HOME, simboličnog naziva, na 416 stranica predstavlja prirodu, životinje, ljude i kulturu. Na jednom mjestu pobuđuje emocije, potiče na razmišljanja i vodi vas u skrivene kutke svijeta.

Kada sam prije deset godina kupio prvi profesionalni fotoaparat, kupio sam ga samo kako bih svoje pustolovine zabilježio u nešto kvalitetnijem formatu. I to samo i isključivo kao uspomenu na viđeno, doživljeno. Neki oblik uspomene na trenutke, oblike, ali i boje, okuse i mirise. Danas, s odmakom punog desetljeća, svoj trag djelovanja uobličio sam u prvu knjigu fotografija. HOME. Tako jednostavno, a opet tako snažno. Knjigu koja se, reći će kritičari i struka, kosi s nekim uvriježenim zakonitostima. Ipak, ja pričam svoju priču i svoje stvaralaštvo prezentiram tehnikom i rasporedom suprotnima zakonitostima. Ne namjerno. Sasvim slučajno. Kako bi priča bila ispričana. Drugačija. A i povijest nas uči kako su, u narodu se kaže ludi ljudi, pomicali granice i išli svojim putevima. Često neshvaćeni. Na kraju cijenjeni. Cijenjeni radi različitosti, ali ponajprije radi osobne energije koju su imali – radi onoga nečeg.“, rekao je Tomislav Marjanović.

Kroz proteklo desetljeće fotografskog stvaralaštva nastala je osobna arhiva s više od četiri stotine tisuća fotografija iz pedeset zemalja svijeta. Kako je vrijeme odmicalo, tako se poboljšavala tehnologija koju sam koristio. Stil ne bih rekao da sam mijenjao. Iz tog razloga vidjet ćete i fotografije slabije kvalitete, međutim odabrane su, kao i sve druge, ponajprije radi emocije, energije i poruka koje prenose. Nevjerojatnim se čini izabrati toliko malo fotografija od njih tako puno u osobnoj arhivi. To je uistinu težak posao. A još teže je objasniti osjećaje koji vas prožimaju dok vršite selekciju.“, rekao je Marjanović.

Knjiga fotografija HOME sadrži dvije stotine fotografija, podijeljenih u četiri tematske cjeline i govore o nastanku prirode, životinjskog svijeta, ljudi i konačno civilizaciji odnosno kulturi – povijesnoj ostavštini, ali i svakodnevici.

Poglavlje “Priroda” počinje fotografijom magme čime je autor ušao, simbolički, u samo središte našega doma. U tom se poglavlju nalazi i nebo, vode, planine, šume, rijeke i rijetke biljke. Tu su putevi, ali i pustinje. Podsjetnik na ljudsko djelovanje i lagano nestajanje svega onoga što smo bezuvjetno dobili. Poglavlje “Životinje” obuhvaća izbor fotografija za koje je autor nerijetko riskirao život. Namjera je bila prenijeti snagu prirode. Njezinu iskonsku čaroliju. Nevažno je ako neke životinje ne prepoznajete. Važno je da ih osjetite.

Ono na što sam osobno možda i najponosniji jest poglavlje “Ljudi”. Priča je, vidite i sami, logična. Nakon rađanja prirode i životinja – nastali smo mi. Ovo poglavlje je bilo i jedno od najzahtjevnijih u smislu selekcije. Naime, fotografija s ljudima je, u osobnoj arhivi, više od stotinu tisuća. Međutim, izbor je učinjen s ciljem da vam izazove najdublje emocije i da promislite, dok ih promatrate, o onome o čemu želite.“, objasnio je Marjanović.

Posljednje poglavlje “Kultura” odnosi se na izbor fotografija u kontekstu civilizacije – povijesne ostavštine, ali i svakodnevice. “Teško je odabrati pedeset fotografija ako ih u osobnoj arhivi imate više od dvije stotine tisuća. Ipak, u kontekstu i perspektivi priče koju pričam, poglavlje sam započeo s vatrom. Nastavio sam s religijskim obilježjima, umjetničkom ostavštinom, arhitektonskom ostavštinom, a potkraj sam izdvojio nekoliko fotografija moderne arhitekture. Zalaz Sunca na kraju simbolizira i nastavak moje priče u budućnosti. Zalazom Sunca rađa se novi dan.“, rekao je autor.

U najvećoj mjeri gdje je to primjenjivo pokušao sam objaviti sirovi materijal. Time sam nastojao prenijeti potpuni doživljaj viđenog. Nije nevažno spomenuti kako su sve fotografije snimljene u momentu – trenutku svakodnevice. Odnosno, posebno s aspekta poglavlja “Ljudi” važno je naglasiti kako nitko nije pozirao. Ovo su uistinu momenti svakodnevice. I ne samo to. Sve prikazane fotografije snimane su iz “ruke” odnosno nije korišten stativ. To su oni momenti koje osjetite i u trenutku ih želite obilježiti. Nerijetko takve situacije ne dozvoljavaju ni da fotoaparat postavite kako bi vam fotografije ispale što bolje i kvalitetnije. Ta srž HOME i izdvaja.“, objašnjava Marjanović.

Nije u knjizi, radi nastavka moje priče u budućnosti, obrađeno svih pedeset zemalja. Ali je ispričana jedna posve drugačija priča – priča koja vas navodi na promišljanja, analize i vlastite perspektive. Sa željom da vas potaknem, namjerno nisam nametnuo svoje viđenje fotografija. Ostavio sam ih slobodnima. Stoga se uživite u čaroliju koju prenosim i otkrijte tajne mojega stvaralaštva. Što prenosim, o čemu progovaram, koliko kilometara prelazim, koliko opasnih situacija doživljavam i koliko kršim pravila zabrane fotografiranja? Priča jest posve drugačija.“, zaključio je autor.

Tijekom promocije knjige fotografija HOME održat će se i aukcija 10 fotografija po izboru autora, ispisanih na slikarskom platnu dimenzija 570×370 mm. Sav novac prikupljen putem aukcije ide u fond za izgradnju prve međunarodne osnovne škole na otoku Unguji, najvećem otoku Zanzibarskog arhipelaga. Projekt izgradnje škole realizira se s ciljem besplatnog obrazovanja za stotinu socijalno najugroženije djece, a osim izgradnje škole osigurat će se plaće učiteljima, uniforme za učenike te obroci tijekom prve nastavne godine. Kamen temeljac biti će polegnut 1.1.2018. godine. Projekt se realizira kroz Zakladu Thomas Andy koja je pokrenuta s ciljem osnovnoškolskog obrazovanja djece u zemljama istočne Afrike.

Oglas

Komentiraj

komentari