Otvoren Park prirode Lonjsko polje, a ulaz za djecu do 10 godina slobodan!

U Parku koji je udaljen svega sedamdesetak kilometara od Zagreba, trenutačno buja život. Veličanstven biljni i životinjski svijet s kojim ljudi žive stoljećima u skladnom suživotu, u proljeće tradicionalno privlači sve zaljubljenike u stvaralačku moć prirode.

Uz one koji uživaju u promatranju prirode, Park privlači rekreativce, obitelji s djecom te ljude koji traže predah od užurbane svakodnevice.

Ulazak u Park moguć je kroz tri posjetiteljska centra – Čigoč, Repušnicu i Krapje. Čigoč je diljem svijeta poznat kao prvo europsko selo roda, a Krapje ima titulu sela graditeljske baštine. Nadomak njega nalazi se ornitološki rezervat Krapje đol, važno gnjezdilište žličarke i drugih ptica močvarica. Pješačke staze koje vode Parkom, omogućuju pogled na divlje te autohtone vrste domaćih životinja. Tu su posavski konj, turopoljska svinja i slavonsko-srijemsko podolsko govedo.

 

View this post on Instagram

 

Kakav pašnjak odgovara svima? Pašnjak Lonjskog polja! 💚 Pašnjaci u Lonjskom polju izvrstan su primjer kako lokalni uzgajivači čuvaju biološku raznolikost tradicionalnim uzgojem stoke i pašarenjem u uvjetima poplavljivanja. U Lonjskom polju pasu mnoge pasmine, među njima i one izvorne poput turopljske svinje, posavskog konja i hrvatskog hladnokrvnjaka. 🐷🐴🐮 Svinje na pašnjake dolaze prve u rano proljeće, one pripreme pašnjak na način da preruju zemlju što pridonosi kvalitetnijem rastu trave za krave i konje koji na pašnjak izlaze početkom proljeća. 🌱🍀 I svi sretni i zadovoljni 😊 . . #ostanidoma #lonjskopolje #otkrijneotkriveno #lonjskopoljenaturepark #lonjskopolje_naturepark . . 📷 Sanela Tolić, izložba

A post shared by Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark) on

Ulaz za djecu do 10 godina u pratnji roditelja, odnosno odrasle osobe koja je kupila ulaznicu za Park, je slobodan. Osnovna ulaznica za odrasle osobe stoji 15 kuna. Uz nju posjetitelj dobiva detaljnu kartu Parka s preporukama što vidjeti i doživjeti. Ulaznica za vikend program koji je dostupan subotom, nedjeljom te praznicima i blagdanima, stoji 40 kuna. Ta ulaznica posjetiteljima, među ostalim, omogućuje vožnju čamcima na solarni pogon, plovilom Vodomar te traktorskom prikolicom. Od ove godine moguća je i plovidba turističkim brodom Juran i Sofija rijekom Kupom. Taj brod prolazi i kroz povijesnu jezgru Siska.

Park prirode Lonjsko polje poštuje propisane epidemiološke mjere. To podrazumijeva zaštitu djelatnika i posjetitelja Parka. Primjerice, djelatnici rade koristeći radnu opremu, a bicikli za najam dezinficiraju se nakon svakog korištenja.

Budući da je Lonjsko polje s površinom većom od 50.000 hektara drugi najveći park prirode u Hrvatskoj, lako je moguće poštovati preporučeni razmak među ljudima.


 

Oglas

Komentiraj

komentari