Podržimo kampanju protiv napuštanja životinja “Obitelj na more, a pas na ulicu?”

Imate li dovoljno ljubavi za kućnog ljubimca?

Kampanju kojom se upozorava na negativni trend napuštanja životinja u ljetnim mjesecima koji je veći za 50 posto u odnosu na ostatak godine tradicionalno svake godine organizira Udruga Prijatelja životinja, a ove godine joj se pridružila Hrvatska vatrogasna zajednica i psi iz Dumovca koji su pozirali za jumbo plakate uz slogan “Ugasimo neodgovornost”. Svi zajedno upozoravaju na negativni scenarij koji doživljavaju napuštene životinje: glad, žeđ, vrućine, stradavanje pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca.

Na predstavljanju kampanje bili su prisutni gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice. Građane su osobito razveseliti vatrogasci i vatrogaskinje pod punom opremom sa simpatičnim psima iz Dumovca koji čekaju na udomljavanje.

Razlog provođenja kampanje je porazna statistika napuštanja životinja u ljetnim mjesecima koja poraste i do 50 posto u odnosu na ostale mjesece u godini. Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi.

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore. Plakati manjeg formata distribuirat će se po lokalnim vatrogasnim društvima te će biti dostupni za sve zainteresirane.

Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja. Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ”skloništima” s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Zato svi vi koji razmišljate o četveronožnom članu obitelji dobro odvažite imate li financijskih i ostalih uvjeta za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji, a ponajviše ljubavi za ta predivna stvorenja! 

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari

PODIJELI
Prijašnja objavaČARI INDIJE
Slijedeća objavaTROLOVI DOLAZE