POLA MILIJUNA KUNA STIPENDIJE ZA STOTINU NADARENIH I POTREBITIH UČENIKA

Zaklada „Hrvatska za djecu“ osigurala je pola milijuna kuna za stipendije kojima će pomoći u ostvarenju boljih životnih uvjeta i obrazovanju za stotinu najpotrebitijih učenika srednjih škola diljem Hrvatske.

O svog osnutka do danas Zaklada je dodijelila više od 22,5 milijuna kuna za 5.800 obitelji čime je obuhvaćeno više od 12 tisuća djece. Dodijelila je oko 34 milijuna kuna za 4.400 stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Od 2014. godine Zaklada je dodijelila 15 milijuna kuna u svrhu sufinanciranja više od 200 programa i projekta pravnih osoba čime je obuhvaćeno više od 40 tisuća djece. Od 2016. dodijelila je više od 13 milijuna kuna za potrebe osiguranja prehrane djece u potrebi u osnovnim školama u županijama s višim stupnjem razvijenosti koje nisu obuhvaćene FEAD programom.

Ovo je vrijedni tim Zaklade koji unatoč financijskim izazovima i izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa nije posustao. Pokazali su kako se zajedničkim radom i trudom može očuvati vizija Zaklade: razvijati se kao institucija prepoznatljivog identiteta i karaktera koja empatijom, stručnošću i inovativnošću aktivno doprinosi kvalitetnijem odrastanju djece u Hrvatskoj.

„Tim Zaklade je dinamičan, inovativan i pun novih ideja. U sjećanju mi je posebno ostala suradnja s Unicefom kada smo donijeli zakon o udomiteljstvu i pozvali Zakladu na suradnju. Upraviteljica Renata Gubić je imala bezbroj ideja te vrlo brzo i sama uspostavila suradnju s Unicefom. Zajedno smo našli način da sva pomoć koja je potrebna udomiteljima i udomljenoj djeci bude realizirana.“ – istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i politike te  podpredsjednica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska za djecu“ Marija Pletikosa dok je upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renata Gubić dodala: „Zaklada funkcionira kao malo poduzeće u kojem se svi trude ostvariti što veći „profit“ a mi profit mjerimo kroz broj odobrenih potpora, isplaćenih donacija i financiranih i provedenih projekata kojima život djece i mladih činimo sretnijim i pravednijim. Osobno, najviše uživam osmišljavati samostalne projekte Zaklade jer kroz njih ostvarujemo neposredni kontakt s našim korisnicima što nas emotivno najviše ispunjava i motivira“

Zaklada se u svom dugogodišnjem radu ističe i brojnim samostalnim projektima kao što je projekt „I ja putujem“ kojim je ove godine omogućeno ljetovanje za jedanaest potrebitih obitelji. Tu su i projekti „Moja maturalna večer“, „Moja nova škola – autoškola“ te brojni drugi. Sve ovo ne bi bilo moguće bez vrijednog i ustrajnog tima koji uz upraviteljicu Renatu Gubić čine Antonio Frinčić, Ozrenka Čolić, Josipa Živčić Silva Kantor, Lidija Tomljenović Kovačić, Ivana Balatinac i Marina Nikolić.

„Prije rada u Zakladi u Tanzaniji sam provela dva mjeseca volontirajući s djecom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ono što me iznenadilo je radost te djece koja zaista žive u groznim uvjetima. Pri povratku u Hrvatsku zadala sam si cilj da ću pronaći posao gdje ću spojiti pravni posao i rad s djecom i mladima, a to je upravo Zaklada „Hrvatska za djecu“.“ – ističe Josipa Živčić, samostalna suradnica za opće i pravne poslove u Zakladi.

Predvodnci ovih prekrasnih priča godinama usrećuju potrebitu djecu i obitelji. “U Zakladi radim već punih osam godina. Rad je vrlo zanimljivo iskustvo ponajviše zbog prilika u kojima upoznaješ nove ljude i djecu kojima imaš mogućnost pomoći.“ – kaže Ozrenka Čolić, suradnica za potpore i projekte Zaklade dok Antonio Frinčić, samostalni suradnik za potpore i projekte Zaklade zaključuje: „Ono što mi se najviše urezalo u sjećanje bilo je na samom mom početku moga rada. Išli smo po domovima za djecu diljem cijele Hrvatske koja su putem projekta Slikovnice poželjela svoj idealan poklon za Božić. Oduševio me osjećaj da nekome mogu pomoći. Ta dječja radost i zahvalnost najviše me motiviraju.“

Oglas

Komentiraj

komentari