Pomoći djeci na prirodan način

Prirodna sredstava, bez kemije i vještačkih supstanci u liječenju djece treba koristiti što više. Roditelji često ne znaju odakle početi ili se plaše da ti preparati nisu dovoljno efikasni.U tome griješe, jer prirodni lijekovi mogu biti od velike pomoći u liječenju brojnih zdravstvenih problema.

Prehlada – Da biste djetetu pomogli da se oslobodi sluzi koja ga guši, dodajte tri kapi ulja od eukaliptusa u posudu kipuće vode. Skinite sa štednjaka, sačekajte da se malo ohladi i dajte djetetu da se inhalira s ručnikom preko glave. Isparavanja eteričnog ulja treba udisati na nos po nekoliko sekundi, s malim pauzama pošto je para vruća.

Uvečer mu stavite još jedan jastuk da bi dijete spavalo s uzdignutom glavom. Poprskajte jastuk s nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Tijekom dana dajte djetetu piti dosta vode.

Kašalj i grebanje u grlu – Možete napraviti svoj sirup protiv kašlja: 30 grama lišća majčine dušice prelijte čašom kipuće vode. Ohladite, procijedite i dodajte pola jušne žlice meda. Ovaj pripravak je isključivo za stariju djecu. Mlađoj djeci pomaže vrlo topla voda sa sokom od limuna.

Osip od pelena – Bebe često dobivaju osip od pelena. Mažite kremom na bazi ekstrakta od nevena. Usporedo s tim, probajte nekoliko vrsta pelena.

Nicanje zubića – Bebe su razdražljive kad im rastu zubići. Ublažit ćete im tegobe ako im desni mažete mješavinom maslinovog ulja i esencijalnog ulja od kamilice. Kamilica ublažava svrab i bol.

Problemi sa spavanjem – Uradite sve ono što je radila i vaša baka. Stvorite svakodnevni ritual odlaska na spavanje i strogo ga se pridržavajte: prvo kupanje i priča za laku noć. U dječju sobu stavite posudu s proključalom vodom i 10 kapi lavandinog ulja pola sata prije spavanja. Ta isparavanja mogu opustiti uznemireno dijete i pomoći mu da utone u san.

Opekotine – Dobro rashladite pod mlazom vode iz pipe, a zatim premažite uljem od lavande.

Afte i ranice u ustima – Napravite svoj rastvor za ispiranje usta: u lonac kipuće vode sipajte kavenu žličicu soli. Ohladite, zatim dodajte kap ulja od lavande i kap ulja od čajevca. Rastvor je pogodan za stariju djecu koja znaju grgljati.

Ako vjerujete da je dijete bolesno, prvo se obratite liječniku. Posebno morate biti oprezni s eteričnim uljima i travama zbog toga što oni mogu biti jaki. Stoga nemojte improvizirati, već se pridržavajte uputstava. Eterična ulja se ne daju djeci koja pate od astme ili ekcema.

Kućna mirisna apoteka koju bi trebalo imati sastoji se od bočice kvalitetnog ulja od eukaliptusa, lavande, čajevca i kamilice, kreme na bazi nevena, pakiranja čaja od kamilice, korijena svježeg đumbira, meda, hladno cijeđenog maslinovog ulja, lišća majčine dušice i svježeg limuna.

Ovo je samo dio savjeta iz kućne ljekarne. Svakako treba koristiti liječničku pomoć, kad god je ona dostupna. Ipak, s vremenom valja proučavati i provjerene recepte naših starih jer nekada nije bilo liječnika na svakom koraku, a i lijekovi su, te pripravci u konačnici  rađeni iz prirodnih preparata. Uz malo truda i volje zasigurno možemo pomoći djetetu ako problem sa zdravljem nije prevelik.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari