Preporuka knjige: Crno mlijeko – O pisanju, majčinstvu i unutarnjem haremu

Jeste li ispunjene, sretne, jeste li ono što ste oduvijek htjele biti? Na ta i mnoga druga pitanja odogovor je u svojoj knjizi Crno mlijeko dala Elif Safak, vodeća turska spisateljica koja priča o književnosti, majčinstvu i duhovnoj harmoniji.

Koristeći svoj život kao okosnicu priče, Elif Safak je otvorila brojna pitanja o ženstvenosti, majčinstvu i karijeri. Srušila je stavove izgrađene u mladosti da bi izgradila nove pokušavajući dati odgovor na jedno često pitanje kod žena: Ako su uspješne majke, mogu li biti uspješne i u karijeri? U njenom slučaju: Je li moguće istovremeno biti i dobra majka i dobar pisac?

Nakon rođenja prvog djeteta, Elif Şafak je doživjela postporođajnu depresiju. Opterećena krivnjom, anksioznošću i zbunjena zbog nove, majčinske uloge, istaknuta romansijerka prvi put u životu prestala je pisati. Potonuvši u postporođajnu depresiju, Şafak je istražila iskustva drugih istaknutih spisateljica, poput Sylvije Plath, Virginije Woolf, Simone de Beauvoir i Alice Walker, kako bi pronašla način da pomiri sukob između majčinstva i umjetničkog stvaranja u društvu u kojem dominiraju muškarci. Krajnje iskrena, živopisna i neočekivano duhovita, knjiga Crno mlijeko je odlična za žene koje su prošle kroz postporođajnu depresiju.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari