Prijateljstva između mama: najčešći izazovi i kako ih prevladati

Često čujemo od mama da im se krug prijateljica promijenio otkako im obitelj broji malog člana više. Razloga je mnogo, no najčešće se radi o promjeni prioriteta i drugačijem mindsetu u novoj fazi života kada je teško uspostaviti stare odnose posebice s onima koji se ne nalaze u istoj situaciji. Naravno, treba cijeniti prave prijatelje kroz cijeli život i usput tražiti nove s kojima možemo podijeliti sve ono što želimo. Prijateljstva između mama obično nastaju dolaskom djece, no traju cijeli život. Posebna je to vrsta odnosa i dinamike, a mi vam otkrivamo najčešće izazove i kako ih prevladati.

Ne znate odakle početi

Znamo, nelagodno je pristupiti strancima pa makar to bile i simpatične mame u parku. No, većina njih bit će presretna da ste im se obratili i rado prihvatiti vaš poziv na kavu. Krećite se tamo gdje se mame obično nalaze: parkovi, igraonice, satovi glazbe i slična mjesta. Naći ćete puuuno mama poput vas! Jednom kad uspostavite razgovor shvatit ćete koliko su ovakva prijateljstva jednostavna i zabavna. Vjerojatno ste kao nova mama u fazi života gdje imate osjećaj da nemate puno toga zanimljivog za reći jer se većinu vremena doma i fokusirani na bebu. No, upravo tako se osjeća i mama s druge strane klupe i jedva čeka čuti da nije jedina!

Još jedan način za upoznavanje novih “mom friends” je svakako Facebook. Ukoliko ste u grupama ove tematike vidjet ćete da mame usred noći postavljaju pitanja o skokovima u razvoju ili brendu bočica. To ćete vidjeti jer ste i same budne usred noći. Iskoristite tu priliku i povežite se s mamama za koje očito vidite da dijele iste brige i radosti kao i vi. Pružite podršku i ne bojte se javno napisati da tražite mame za druženje u vašoj okolici.

Što sa starim prijateljstvima?

Obično se dogodi ili da se osjećate kao da toj grupi više ne pripadate ili da se vaše nove mame prijateljice ne slažu dobro sa starima. U prvom slučaju odaberite jednu prijateljicu kojoj se želite javiti i iskreno recite kako se osjećate, ali da zna da ste tu za nju. Imajte vjere da ćete se ponovo svi okupiti i u redu je da ste u raznim fazama više ili manje bliski.

Ukoliko vaše nove prijateljice teško prihvaćaju stare, nemojte se oko toga previše brinuti. Možete pripremiti opuštenu zabavu na koju ćete pozvati svoje razno društvo i omogućiti im da se bolje upoznaju, no više od toga ne možete učiniti. Ne gubite nadu da će se s vremenom ipak povezati, a i ako do toga ne dođe, niste vi krivi. Imate pravo družiti se s onima koji vam najbolje odgovaraju u datom trenutku bez osjećaja krivnje.

Ne slažete se sa njihovim stilom odgoja

Ovo je škakljiva situacija kojoj morate mudro pristupiti. Prije svega važno je znati da nitko ne želi slijediti savjete onih koji ne slijede i njihove. Ako se samo razbacujete savjetima misleći da od druge strane nemate što novo naučiti, no oni od vas da, naći ćete se pred zidom. Razmislite morate li zaista krenuti u davanje savjeta. Ukoliko stil odgoja s kojim se ne slažete ne šteti djetetu fizički i slično, možda je bolje prešutjeti dobronamjerno savjetovanje.

Ovo će vam biti ujedno i dobar trening za budućnost. Uvijek će biti roditelja koji primjenjuju drugačije metode od vas. Pričekajte neko vrijeme, godinu, dvije, ako vam je ugodno u društvu te mame kako biste vidjeli možete li i dalje ostati u tom prijateljstvu. Također je važno znati nameće li vam ta mama svoj odgoj ili ga jednostavno prakticira bez da vas potiče da nastavite u istom smjeru. Ponekad je moguće nastaviti druženje bez uplitanja u odgoj druge strane i s vremenom ćete se jednostavno naviknuti na sve.

Autor: Maja Kos

Foto: Pixabay

 

Oglas

Komentiraj

komentari