Sabina Glasovac: Upitno je koliko je realno da škola krene 7. rujna kako je planirano!

SDP je jučer predstavio svoje prijedloge mjera za poboljšanje situacije u obrazovnom sustavu. Cilj mjera je prekidanje neizvjesnosti koja je prisutna kod svih koji su uključeni u obrazovne procese te omogućavanje jednakog i pravednog pristupa obrazovanja svakom učeniku i studentu. Nužno je osigurati što bezbolniji završetak ove školske i akademske godine i napraviti sve potrebne pripreme za onu koja dolazi.
Sabina Glasovac, zastupnica u Hrvatskom saboru apelira na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da bude brže, učinkovitije i operativnije u svojim postupcima.
„Moramo što hitnije donijeti odluku o načinu završetka školske godine, pogotovo za maturante. Kad je u pitanju državna matura, podsjećamo da su njeni osnovni postulati ti da se mora provoditi istog dana u isto vrijeme i pod istim uvjetima. Podsjećamo ministricu Divjak na to jer se djeca nalaze u neujednačenim uvjetima, nemaju svi računala, internetsku vezu, neki nemaju ni krov nad glavom, pa bi inzistiranje na provođenju online mature narušilo temeljne preduvjete o jednakim uvjetima i pravednost mature. Stoga, predlažemo da se u što hitnijem roku donese odluka o tome da se matura u sažetom obujmu, poput isključivanja gradiva iz drugog polugodišta, provodi kao do sada, ali da se ozbiljno razmotri njeno pomicanje. Učenici i roditelji već sutra moraju imati informaciju što ih čeka“, poručila je Glasovac te zatražila da Ministarstvo sjedne s Rektorskim zborom te razmotri da se državna matura, na svim onim fakultetima na kojima je to moguće, tretira kao nacionalni kvalifikacijski ispit na fakultete.
„Tražimo i da Ministarstvo ozbiljno razmotri i početak sljedeće školske godine, jer upitno je koliko je realno da škola krene 7. rujna kako je planirano. U dogovoru s osnivačima Ministarstvo mora donijeti odluku na koji način će se pomaknuti rokovi za upise u osnovne i srednje škole jer su pripreme za upisne postupke već krenule“, dodala je Glasovac.
Emil Tafra, predsjednik SDP-ovog Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije dodaje da država mora pomoći studentima i smanjiti cijenu smještaja, prehrane i školarina, a visokim učilištima ponudi krizne programske ugovore za financiranje u narednom razdoblju.
„Nužno je osnovati Krizni stožer za obrazovanje koji će obuhvatiti cijelu obrazovnu vertikalu jer je cijeli sustav povezan i sve mjere koje se donose će imati posljedice na sve stupnjeve u vertikali. Kad je u pitanju visoko obrazovanje, praktikumi i laboratorijske vježbe se ne mogu provoditi te je važno donijeti odluku da se prebace u sljedeći semestar i da se, sukladno tome, smanji broj ECTS bodova nužnih za ovaj semestar. Nadalje, posebne mjere će se morati donijeti za biomedicinsko područje jer su ti studiji najviše pogođeni u ovom trenutku“, istaknuo je Tafra.
„U dijelu zakonskih i podzakonskih akata, potrebno ih je brzo i efikasno riješiti, ali nije dobro da se neki od njih poput Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja donose na e-savjetovanju u trajanju od 5 dana, a da se konačni Pravilnik donese 30. travnja, tj. počeli bi sa postupanjem 1. svibnja. To nije u redu i dodatno uznemiruje obrazovnu zajednicu, a posebno nastavnike u Zagrebu koji su pogođeni potresom“ rekla je Pustahija Musulin.
“Kriza ne može i ne smije biti prostor u kojem će se loviti u mutnom i pokušavati uvesti autokraciju. Ministrica jedino može biti podrška, servis i stalno na raspolaganju učiteljima i nastavnicima koji su uvijek odrađivali svoj posao, a ne koristiti izvanredne situacije za promociju sebe i svojih projekata ili autistično se ponašati kao da se ništa ne događa, kao da radimo u normalnim uvjetima“ zaključila je Glasovac, referirajući se na najave da bi ministrica mogla zaključivati ocjene.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar