Sedam oporavljenih supova u veličanstvenom letu

Zagreb 18. rujna 2018. – Novu priliku za život u prirodi dobili su Merag, Elektra, Kupala, Kargadur, Tramuntana, Kvarner i Perun.

U nebo se vinulo sedam bjeloglavih supova koji su ljeto proveli u Oporavilištu za bjeloglave supove u Belom. Riječ je o mladim supovima čiji su prvi letovi prije nekoliko mjeseci završili neslavno, no koji su spašeni zahvaljujući stanovnicima Cresa i djelatnicima Belog.

 „Potvrda je ovo da Oporavilište radi odličan posao i da je lokalno stanovništvo svjesno vrijednosti svake jedinke. Bjeloglavi supovi jedna su od četiri vrste strvinara koje žive u Europi, te jedina preostala u Hrvatskoj. Najugroženiji su tijekom prve godine života kada se kreću osamostaljivati što uključuje i prve letove iz gnijezda. Supovi stradavaju najčešće pri padu u more iznad kojeg su gnijezda smještena. Za preživljavanje je nužno brzo ih izvući iz mora“, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda koja upravlja Centrom za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli.

Baš kao i proljetos, i ovaj su put na supove prije puštanja u prirodu stavljeni GPS odašiljači. Time će se pratiti njihovo kretanje te će se moći procijeniti koliko su se dobro snašli u prirodi. Naime, supovi koji se iznad Kvarnera sada mogu vidjeti u veličanstvenom letu, u jednom danu mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara. Na toliki let kreću u potrazi za hranom.

U oporavku bjeloglavih supova Javna ustanova Priroda surađuje s Ustanovom Zoološki vrt grada Zagreba te Udrugom BIOM. U puštanju tih strogo zaštićenih ptica na slobodu sudjelovao je i potpredsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Đanino Sučić. Sada se u Oporavilištu nalazi šest supova. Oni će biti pušteni u prirodu čim dovoljno ojačaju. Kretanje supova građani će moći pratiti putem mrežne i Facebook stranice Centra Beli.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari