Što činiti kad je dijete bezvoljno

Činjenica je da djeca bilo kojeg uzrasta mogu patiti od depresije. Mnogo je teže pitanje iznalaženje odgovora na pitanje zašto su djeca depresivna, što kod tako malog bića uzrokuje depresiju? Da li je to posljedica odnosa djece u predškolskoj ustanovi prema njoj? Možda je u pitanju nešto drugo, ali u svakom slučaju simptome depresije kod djece ne treba zanemariti, jer neminovno dovode do gubljenja samopoštovanja, ali i nekih drugih negativnih posljedica.

Kao kod odraslih, tako i kod djece te adolescenata javljaju se slični simptomi. Dijete se stalno žali na glavobolju, bol u trbuhu i zamorenost. Ne pokazuje interes za učešće na priredbama i zabavama koje se organiziraju u predškolskoj ustanovi, te ima napadaje vriske, stalnog nezadovoljstva i plača. Dosađuje se i nema interesa za igru s prijateljima. Pojavljuju se poteškoće u komuniciranju s drugom djecom te pretjerana osjetljivost i strah od neuspjeha.

Na vama je kao roditelju najveća odgovornost. Morate otkriti uzročnike i nastojati ih eliminirati na najbolji mogući način. Razgovarajte s djetetom i posvetite mu vrijeme. Uz stručnu pomoć, djeci treba usaditi pozitivne motive kojima treba težiti. Prepoznati kod djeteta za što pokazuje interes i taj segment potencirati u njegovom razvoju, ne zanemarujući i sve ostale čimbenike odgoja. Roditelj mora u cijelosti ispunjavati svoju ulogu u svim fazama djetetovog odrastanja, sve do trenutka kada se ono može brinuti samo o sebi.

 M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari