Na Sveučilištu u Zagrebu održana tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP

U auli Sveučilišta u Zagrebu u srijedu 27. rujna 2017. održana je tribina Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP.  Tribina na kojoj je na primjeru tvrtke PIP predstavljena suradnja fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gospodarstva petnaesti je skup koji je organiziran u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Tribina je započela uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede Marije Vučković i predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesne Bedeković, koji su snažno podržali potrebu za unapređenje suradnje Sveučilišta i realnog sektora.

“Imamo puno  niša u  različitim područjima  koja su konkurentna Europi kao što su pčelarstvo, ali i nešto drugo što rade mala poduzeća. Moramo naći pravu nišu, ali to mora biti poduprto dobrim istraživanjima. Nama je jako važno da Sveučilište u Zagrebu radi s gospodarstvenicima, to su dobre ideje, pokazuje se da Sveučilište daje svoj važan doprinos u društvu“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković je rekla  da što se tiče suradnje Sveučilišta i gospodarstva, Sveučilište je  bitan pokretač gospodarskog  rasta. U današnje vrijeme opstaju, razvijaju se one zemlje koje su svjesne važnosti znanosti, tehnologije i inovacija za razvoj gospodarstva i društva u cjelini zaključila je Bedeković. Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede  Marija Vučković pohvalila je ovakvu suradnju i naglasila kako je osobito zadovoljstvo vidjeti dobar primjer prakse kao što je tvrtka PIP.

Uslijedilo je izlaganje osnivača i savjetnika Uprave tvrtke PIP d.o.o. Ivana Bračića.  U svojoj prezentaciji Od tradicijskih do inovativnih proizvoda Ivan Bračić istaknuo je; “PIP je društveno odgovorno poduzeće specijalizirano za pčelarstvo, izraslo iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom, još od 1930.godine, lider u Hrvatskoj i regiji. Tvrtka posluje već 28 godina. U Hrvatskoj imamo oko 40-tak zaposlenih, a u BiH oko 20tak. Osim  što imamo sjedište u Pisarovini, poslovnicu imamo u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, PIP ima kćer u BIHu, Velikoj Kladuši, te poslovnicu  u Sarajevu. Radimo proizvode za potrebe pčelarstva i pčelinje proizvode koje obrađujemo, oplemenjujemo s dodatnim  proizvodima ili međusobno pa se multiplicira u više proizvoda koji su dodaci prehrani. Radi se o propolisu, matičnoj mliječi, medu, peludu i mješavini tih proizvoda međusobno te dodatno i sa ekstraktima ljekovitog bilja. Od konvencionalnih proizvoda imamo razne vrste meda u različitim pakiranjima i za potrebe ugostiteljstva, ali i proizvode za ljekarništvo – dodaci prehrani, proizvode u veterinarskom programu za potrebe pčela i pčelara. Taj  široki spektar izvrsnih proizvoda nastao je  i zahvaljujući suradnji s fakultetima Zagrebačkog sveučilišta“, rekao je Ivan Bračić, osnivač i savjetnik Uprave. PIP-ovi proizvodi su osvojili 70-tak prestižnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj, Europskoj uniji i u svijetu.

Nakon naglašenog isticanja značenja pčela i prikaza stanja u hrvatskom poduzetništvu Bračić je jasno predstavio brojne projekte ostvarene, uz navođenje naziva, u suradnji sa fakultetima. PIP surađuje s Veterinarskim, Prehrambeno-tehnološkim, Agronomskim, Prirodoslovno matematičkim fakultetom i posljednjih godina s Farmaceutsko-biokemijskim  fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Suradnja sa sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu odvija se kroz istraživanja i razvoj novih proizvoda, analitičkih metoda i stručnim predavanjima.

“Inovativni smo jer imamo nove  proizvode i nove tehnološke procese. Kad je riječ o inovativnim proizvodima  to su dodaci prehrani  koji ne sadrže alkohol i konzervanse, što nas  bitno razlikuje od drugih proizvođača na EU razini. Inovativni su naši sirupi za djecu i odrasle bez konzervansa i alkohola,  propolisi na bazi vodene  otopine  bez konzervansa i alkohola za dišni sustav i nos, te mnogi drugi proizvodi.”

Na tribini je potom izlagala prof. dr. sc. Marijana Zovko Končić s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je istaknula da suradnja Zavoda za farmakognoziju FBF-a i tvrtke PIP traje već sedam godina, još od 2010., i to prvenstveno na analizi flavonoidnih sastavnica u otopini propolisa i analizi njegove uporabe u dodacima prehrani,  te ujednačenja kvalitete proizvoda. Važnost ove suradnje posebno se očituje kroz nove analitičke metode, novo-oblikovane proizvodne procese, te najvažnije nove inovativne proizvode koji su dobro prihvaćeni na tržištu.

Tribinu Suradnja sveučilišta i gospodarstva – primjer dobre prakse: tvrtka PIP zajednički su organizirali Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske. Skup je moderirao prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Photo: Damir Humski

Oglas

Komentiraj

komentari