U gradu Zagrebu dojenje je zakon!

Predstavljen novi Priručnik za dojenje i Savjetovalište za planiranje obitelji u sklopu programa „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“

Zagreb, 13. svibnja2019. – U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana obitelji, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Ured za demografiju predstavili su najnovije aktivnosti u sklopu mjera demografske i zdravstvene politike Grada. Aktivnosti se provode i kao dio programa ‘Grad Zagreb – prijatelj dojenja’ koji se aktivno provodi od 2015. godine. Riječ je o novom opsežnom Priručniku za dojenje na čak šezdeset stranica koji potpisuju vrsni stručnjaci, a na usluzi je i Savjetovalište za planiranje obitelji. Cilj je cjelokupnog programa potaknuti demografsku politiku Grada Zagreba te pomoći roditeljima da što jednostavnije savladaju sve vještine najzahtjevnije uloge u njihovim životima.

‘Kada ste prvi put roditelj, imate brojne nedoumice i pitanja, a svaka vam je pomoć dobrodošla. Ponosni smo što je Grad Zagreb tijekom ove četiri godine pokrenuo Savjetovalište za dojenje i baby handling na ukupno pet lokacija te time olakšao brojnim roditeljima prve dane uz novog člana obitelji. Uz savjetovališta u kojima rade vrhunski stručnjaci, u sklopu programa ‘Grad Zagreb – prijatelj dojenja’, postavljene su i klupice za dojenje, točnije njih pet u zagrebačkim kvartovima i domovima zdravlja, s ciljem da potaknemo mlade majke na dojenje te im olakšamo prirodno hranjenje djeteta u različitim dnevnim situacijama’, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Prema zadnjim podatcima iz 2013. godine u Hrvatskoj oko 70 % majki isključivo doji svoju djecu do drugog mjeseca života, u razdoblju od trećeg do petog mjeseca života taj postotak pada na 58,2 %, a nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojenje prisutno je kod 19 % dojenčadi.

‘Sa željom da se majkama približe sve pozitivne strane dojenja te im se pomogne u savladavanju često zahtjevnog procesa, grupa autora, koju čine prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med. i Irena Gracin, bacc. med. techn. savjetnica za dojenje, pripremila je Priručnik o dojenju koji će biti dostupan roditeljima na trudničkim tečajevima u tiskanom obliku, kao e-priručnik u pdf formatuna web stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr/prirucnik-za-dojenje/142251. Na taj način priručnik će biti na raspolaganju i roditeljima u cijeloj Hrvatskoj te regiji’, izjavila je Mirela Šentija Knežević, prof.log., univ.spec., admin.urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predsjednica Koordinacijskog odbora ‘Grad Zagreb – prijatelj dojenja’ i urednica Priručnika o dojenju.

Dojenje ima brojne zdravstvene prednosti za dijete poput sprječavanja alergija, najučinkovitija je dijetetska mjera radi prevencije atopijskih bolesti, posebice atopijskog dermatitisa, zatim pozitivno utječe na krvni tlak, potiče neurorazvoj te pruža bebi emocionalnu potporu tijekom maženja i dodira.

‘Korisni savjeti vezani za dojenje te odabir pitanja i odgovora iz svakodnevne prakse pedijatra imaju namjenu majkama pružiti znanja, vještine i sigurnost u procesu dojenja. Jedan od čestih uzroka prekida dojenja dojenačke su kolike i s njima pridružene visoke razine emocionalnog stresa majke, stoga se u priručniku i ovoj temi posvećuje prostor koji će rasvijetliti šarenilo uzroka i pojavnosti kolika te mogućnosti pomaganja, sve s namjerom da se smanji razina majčinog stresa i uspostavi skladan i smireni emocionalni odnos sdjetetom. I konačno, u vrijeme izloženosti brojnim kemijskim toksinima iz okoliša, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani dojilja i olakšati siguran odabir namirnica, ali i drugih predmeta opće uporabe. U širem kontekstu, priručnik je tek jedan mali dio predanog rada Gradske uprave na potpori dojenju i roditeljstvu’, izjavio je prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., pedijatar i autor Priručnika o dojenju.

‘Ove godine pokrenut će se u Domu zdravlja Zagreb – Istok i Savjetovalište za planiranje obitelji kao dodatna usluga u sklopu koje će se budući roditelji moći informirati kod ginekologa o reproduktivnom zdravlju, načinima planiranja obitelji i drugim važnim temama u trenutku kada se odluče na proširenje obitelji’, istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Istog Dragica Jesih, dipl.iur.

„Negativni demografski trendovi u našoj državi potaknuli su odgovorne u Gradu Zagrebu na osmišljavanje, donošenje i provedbu mjera pronatalitetne politike nedugo nakon popisa stanovništva 2001. godine. Uvođenje različitih mjera (potpore za novorođenčad, subvencioniranja cijene dječjih vrtića, kupnje školskih knjiga, sufinanciranja prehrane i produženog boravka u osnovnoj školi, stipendiranje učenika i studenata, pomoći za roditelja odgajatelja itd.) dovelo je do toga da Grad Zagreb svih ovih godina brojem stanovnika nije doživio sudbinu koja nažalost prati mnoge krajeve naše države. Grad Zagreb puno je pažnje i sredstava ulagao i ulaže da se njegovi stanovnici dobro osjećaju u svojoj sredini čemu, pored različitih olakšica i subvencija za djecu, doprinosi i stvaranje mreže ustanova, institucija i savjetovališta u kojima mogu zadovoljiti svoje potrebe i potrebe svoje djece i obitelji  općenito. Osiguravanjem različitih mogućnosti za ugodniji i sigurniji život svojih sugrađana Grad Zagreb stekao je imidž grada u kojem je poželjno zasnivati obitelj te rađati i odgajati djecu imajući na umu da će im u tome Grad, kao lokalna sredina, uvijek biti podrška“, izjavila je Mila Jelavić, dipl. iur., pročelnica Ureda za demografiju o mjerama demografske politike Grada Zagreba.

Grad Zagreb nizom javnozdravstvenih, obrazovnih i socijalnih programa pruža kontinuiranu podršku djeci i obiteljima. Na ovaj način želimo dati svoj doprinos razvoju funkcionalne, zdrave i zadovoljne obitelji koja je temelj za razvoj uspješnog društva zaključio je na kraju konferencije gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, dipl.politolog.

Adrese postavljenih klupa za dojenje i prematanje:

 1. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 2. Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta
 3. Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)
 4. Terminal Črnomerec u dječjem parku
 5. Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji.

Adrese postavljenih stolića za prematanje:

 1. Odjel za središnje evidencije i registar birača, Ilica 25
 2. Područje gradske četvrti Peščenica, Žitnjak, Zapoljska 1
 3. Područje gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15
 4. Područje gradske četvrti Susedgrad, Sigetje 2
 5. Područje gradske četvrti Medveščak, Medveščak 15, II. kat
 6. Područje gradske četvrti Maksimir, Petrova 116
 7. Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12
 8. Odjel za socijalnu skrb, Nova cesta
 9. Odjel za populacijsku politiku, Vodnikova 14
 10. Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1
 11. Gradska ljekarna Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića.

Adrese „Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“:

 1. Dom zdravlja Zagreb – Istok, Grižanska 4
 2. Dom zdravlja Zagreb – Istok, Ninska 16
 3. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 4. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Vrabečak 4
 5. Dom zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22

Oglas

Komentiraj

komentari