Zagreb obilježio 20. Dan narcisa

#BudiNARCISa jednom godišnje i brini o svojem zdravlju tijekom cijele godine

Danas je na Trgu bana Jelačića obilježen 20. Dan narcisa u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatske lige protiv raka s porukom #BudiNARCISa jednom godišnje i brini o svojem zdravlju tijekom cijele godine.

Ovu akciju su podržale brojne poznate dame – Ankica Dobrić, Karmela Vukov Colić, Nives Ivanković, Anita Malenica, Perica Martinović, Ana Lederer, uz brojne hrabre žene koje su pobijedile rak dojke, sve su se uključile u prodaju narcisa kako bi prikupile što više dobrotvornih priloga za Udrugu žena oboljelih od raka.

Svoju podršku ovoj hvalevrijednoj akciji dala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom te predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa suprugom Sanjom, koji su se i sami uključili u prodaju narcisa. Svojom su prisutnošću na 20. Danu narcisa, kojim Hrvatska liga protiv raka obilježava 50. obljetnicu svog osnutka, akciju podržali i predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i mnogi drugi građani koji su nesebično dali svoje dobrotvorne priloge za narcise.

Zahvaljujući projektu „Preventivne mobilne mamografije na području Grada Zagreba“ koji je omogućio Gradski ured za zdravstvo, Zagrepčanke su danas imale priliku obaviti besplatan mamografski pregled na Trgu bana Jelačića. Prof.dr.sc. Mirna Štium, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, istaknula je važnost ovog projekta.

„Danas smo na Trgu bana Jelačića pregledali 24 žene.Ovim bih putem voljela još jednom pozvati sve sugrađanke između 40 i 50 godina, kao i one starije od 70 godina, da se jave u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na brojeve telefona 01/46-96-309 i 01/46-96-347 i dogovore svoj termin za besplatni mamografski pregled. Također bi mi bilo drago da projekt preventivne mobilne mamografije zaživi i u drugim dijelovima Hrvatske jer je za sada dostupan samo u Zagrebu zahvaljujući Gradu koji je nesebično podržao projekt Gradskog ureda za zdravstvo.“

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof.dr.sc. Damir Eljuga, istaknuo je važnost ovakvih akcija te iznio zabrinjavajuće brojke.

„U Hrvatskoj od ovog najčešćeg raka u žena godišnje oboli gotovo2.600, a umre više od 1.000 žena. Ove poražavajuće brojke dodatni su razlog za organizaciju što većeg broja javnozdravstvenih akcijakojima je cilj educirati žene o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda, ali i oboljelim ženama pružiti snagu i svu potrebnu potporu u borbi protiv raka dojke.“

Poruka koja je poslana svim ženama s 20. Dana narcisa, #BudiNARCISa jednom godišnje i brini o svojem zdravlju tijekom cijele godine, govori o važnosti prevencije i redovitih pregleda koji su ključni za rano otkrivanje raka dojke. U kampanju se uključila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je ujedno i pokroviteljica 20. Dana narcisa.

Hrvatski Sabor, Ministarstvo Zdravlja i Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sudjelovali su kao pokrovitelji događanja uz suorganizatore Kluba žena liječenih od raka dojke Zagreb i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Liga obilježava Dan narcisa i u Rijeci, Dubrovniku, Zadru, Požegi, Osijeku, Splitu, Koprivnici, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci i drugim gradovima diljem Hrvatske.

Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar