ZG Zoo: Noć šišmiša! Razotkrivanje najozloglašenijih životinja godine!

U Zoološkom vrtu grada Zagreba tradicionalno se obilježava Međunarodna noć šišmiša. Edukativni program posjetitelje očekuje u subotu 29. kolovoza. Edukatori će građanima približiti važnost šišmiša, ali i osvrnuti se na neistine koje prate šišmiše od davnina. Ti jedini leteći sisavci nekada su bili ozloglašeni zbog praznovjerja, mitova i legendi, a danas zbog pandemije koronavirusa koji uzrokuje COVID-19.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA: Razotkrivanje najozloglašenijih životinja godine 🦇 SUBOTA, 29.8.2020. od 19 do 22 sata! 🦇🌳 🦇 Uključite se u vođene obilaske Zoološkog vrta kroz koje ćete upoznati mnoštvo zanimljivih činjenica o jedinim letećim sisavcima. 🦇 ▪ Kraj glavne blagajne biti će organizirano osam grupa po max 40 osoba. Prve četiri grupe u pustolovinu kreću u 19, a ostale u 19.15 sati. ▪ 🦇 Više informacija o rezervaciji ulaznica i programu: 🦇 www.zoo.hr 🦇 ▪ #ZagrebZoo #DivljeSrceGrada #Međunarodnanoćšišmiša #Internationalbatnight #this #saturday #visit #animallovers #naturelovers #education #and #fun #nijelakoživjetinaopako #bat #photooftheday

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

Posjetitelji u subotu navečer mogu sudjelovati u organiziranim obilascima Zoološkog vrta. Kraj glavne blagajne bit će organizirano osam grupa s po najviše 40 osoba. Prve četiri grupe u obilazak kreću u 19 sati, a ostale 15 minuta kasnije. Tko želi, na glavu će moći nataknuti naočale nadahnute šišmišima. Pomoću bat-detektora posjetitelji će pokušati utvrditi gdje se skrivaju šišmiši koji slobodno žive u maksimirskoj šumi. Što je to eholokacija, bit će im pojašnjeno i kroz igru. Na Zebrinu trgu prolazit će kroz labirint s preprekama što se može usporediti s kretanjem šišmiša u prostoru.
Rekordi u svijetu šišmiša posebno su zanimljivi. Zato će se u Noći šišmiša, među ostalim, razotkriti koji je šišmiš najveći, a koji najmanji, koji ima najveće letnice, a koji najveće uši.
Ispred Edukacijskog centra posjetitelji će moći čuti kako se glasaju različite vrste šišmiša te dodirnuti neke od živih životinja kojima se šišmiši hrane – zmiju, glodavca i paličnjaka. Za ekološki sustav izuzetno je važna prehrana šišmiša kukcima. Kada će edukatori govoriti o tome, pokazat će neke žive kukce te lovku za one noćne. Pričat će i o šišmišima koji se hrane nektarom i plodovima te što to znači za biljni svijet.
Posjetitelji posebno načule uši kada se spomenu šišmiši vampiri. Edukatori će zato razotkriti njihovu prehranu te stvarnu opasnost po čovjeka. Na mjesto šišmiša u praznovjernim pričama, mitovima i legendama posjetitelje će podsjetiti kostimirani Grof Drakula te Maksimirska coprnica.
U paviljonu Zona sumraka razgledat će se živi šišmiši. Kako se o šišmišima brinu u Zoološkom vrtu, edukatori će govoriti na primjeru egipatskih letipasa. Kraj Lavlje stijene Kidepo riječi će biti o izumrlim vrstama šišmiša i razlozima ugroženosti šišmiša danas. Građani im mogu pomoći izgradnjom kućica za šišmiše, pa će u Noći šišmiša doznati kako ih napraviti. U 21 sat kraj Paviljona za majmune posjetitelje očekuje predstava mađioničara Vladimira Štimca, a u restoranu Kod morskog lava prigodna ugostiteljska ponuda.
Svi koji sudjeluju u programu, trebaju se držati propisanog razmaka i ostalih epidemioloških mjera. Ulaznice za Noć šišmiša prodaju se po uobičajenom cjeniku za ulaz u Vrt, no budući da je broj ulaznica ograničen, preporučuje se nabaviti ih unaprijed. Ako ih ostane, moći će se kupiti neposredno uoči održavanja programa na glavnoj blagajni Zoološkog vrta.

Oglas

Komentiraj

komentari