10. turneja broda knjižare

Brod kulture bogatim kulturnim sadržajem daje dodatnu vrijednost hrvatskom turizmu. Svoju jubilarnu 10. plovidbu počinje 23. srpnja iz Makarske a završava 5. kolovoza u Trogiru. Uz najpoznatije hrvatske autore, na Brodu knjižara – Brodu kulture gostovat će i pisci iz Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje partnera. Na programu Broda su kazališne predstave, književne večeri s autorima uz promocije knjiga, koncerti, kreativne radionice za djecu i mlade, te Happy Hour za knjige, a svi programi su besplatni! Ovogodišnja plovidba Broda posvećena je Mariji Jurić Zagorki, najčitanijoj hrvatskoj autorici u povijesti. Predstavu o njezinom životu „Kakva majka, takva kći“ Frane Marije Vranković odigrat će Mia Krajcar i Mirta Zečević. Na turneji se promovira i knjiga „20+1 najbolja priča za ljeto 2016” s najboljim kratkim pričama pristiglim na sedmi natječaj MasterCard Broda knjižare Broda kulture. Ovogodišnja pobjednica je Marija Rakić Mimica s pričom Otok. Bogati umjetnički program uz ponudu više od 3.000 naslova knjiga brojnim će posjetiteljima duž Jadrana omogućiti nesvakidašnji književni doživljaj. Program pratite na www.facebook.com/brod.kulture i http://brod-knjizara.com.hr

MasterCard Brod knjižara – Brod kulture posjetit će ova mjesta i gradove na Jadranu:

    23.7. Makarska
    24.7. Brela
    25.7. Vrboska
    26.7. Postira
    27.7. Rogoznica
    28.7. Šibenik
    29.7. Tkon
    30.7. Silba
    31.7. Krk
    1.8. Rab
    2.8. Zadar
    3.8. Sv. Filip i Jakov
    4.8. Zlarin
    5.8. Trogir

U Makarskoj će 23. srpnja početi svoju desetu jubilarnu turneju Jadranom. Na Brodu će zaploviti i brojni hrvatski autori: Lana Derkač, Rosi Kugli, Andrea Petrlik Huseinović, Silvija Šesto, Ivana Šojat, Sonja Zubović, Kašmir Huseinović,Enes Kišević, Stjepo Martinović,Nikica Petković, Davor Šalat, Cody Mcclain Brown popularni američki pisac i autor Vodiča za preživljavanje u Hrvatskoj, Zdenko Bašić i mnogi drugi. Zemlja partner ovogodišnje turneje Broda knjižare su Sjedinjene Američke Države iz koje dolaze američki pisci.

Za najmlađe će se održati predstava za djecu „Velika staklena avantura“ autorica i glumica Martine Cvek i Tine Orlandini, koja počinje u 20.30 sati, te radionica kreativnog pisanja. Uz predstavljanja američkih i hrvatskih pisaca te promociju knjige “20+1 najbolja priča za ljeto 2016.“ Posjetitelji mogu pogledati i kazališnu predstavu o ženi koja je ostavila neizbrisiv trag i utjecaj na mnoge generacije – Mariji Jurić Zagorki – „Kakva majka, takva kći“ autorice Frane Marije Vranković u kojoj glume Mia Krajcar i Mirta Zečević, a režiju potpisuje Jasmin Novljaković. Predstava počinje svakoga dana u 21.30 sati, a na Brodu će se moći i kupiti sve knjige Marije Jurić Zagorke. Temperaturu će sigurno podići i večernji koncert grupe Bitanga i princeza uz posebnu gošću iznenađenja – Ružu Janjiš, pobjednicu emisije The Voice!

Ispred Broda bit će postavljena i velika staklena skulptura Brod od stakla, koja predstavlja sjedinjenje mora i umjetnosti, a koju su izradili prof. Antun Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U ponudi MC Broda knjižare i partnera – knjižara Kašmir prometa i Dječje knjige, sudjeluje više od 30 nakladnika iz Hrvatske s gotovo 3000 naslova knjiga po sniženim cijenama. Tu je i Happy Hour za knjige – svakoga dana od 18 do 19 sati koji omogućuje 10% dodatnog popusta na kupnju knjiga i drugih artikala za korisnike Mastercard i Maestro kartica, a svaki kupac uz plaćanje karticama MC dobiva prigodan poklon.

Podsjećamo – svi programi su besplatni i veselimo se susretu s vama na jadranskoj obali!

Misija MasterCard® Broda knjižare – Brod kulture Broda je širiti i promovirati umjetnost i kulturu te poticati na književno stvaralaštvo. U svojoj 10.-godišnjoj povijesti oplovio je 90-ak mjesta na obali i otocima, od Umaga do Dubrovnika. Brojni ugledni hrvatski i strani pisci plovili su njime i promicali književnost i pisanu riječ do najudaljenijih mjesta i otoka.

Pred početak plovidbe, kao i svake godine, iz tiska je izašla 7. knjiga „20+1 najbolja priča za ljeto 2016” koja će imati promociju na turneji Broda. Sedmi natječaj za kratku priču MasterCard Broda knjižare Broda kulture ponovo je izazvao veliki interes autora kako iz Hrvatske tako i iz cijele regije. Žiri u sastavu: Stjepo Martinović – selektor priča i predsjednik žirija te članovi Ludwig Bauer, Dubravko Torjanac i Igor Gerenčer imali su težak zadatak izbrati pobjednika. Ovogodišnja pobjednica je Marija Rakić Mimica s pričom Otok koja je dobila najviše bodova žirija. Njoj pripada glavna nagrada – sedmodnevno krstarenje na Brodu knjižari – Brodu kulture. O svojoj pobjedi gđa Rakić Mimica kaže: „Napeto sam iščekivala ishod ovogodišnjeg natječaja Broda, jer je riječ o etabliranoj, osobitoj instituciji u svijetu kratke priče na našim prostorima… i zaista sam izuzetno sretna što sam pobjedom u izuzetno respektabilnoj konkurenciji ubilježila još jedno prvo mjesto u nizu dragih mi uspjeha u areni pisane riječi. Moje zadovoljstvo tim je veće što sam pobijedila duboko proživljenom pripovijetkom iz ambijenta koga itekako dobro poznajem. Moj OTOK gotovo je dokumentarna proza, jer govori o likovima i stanjima s kojima se većina ljudi susreće manje-više svakodnevno.“ Knjigu „20+1 najbolja priča za ljeto 2016” možete nabaviti svakoga dana tijekom turneje po promotivnoj cijeni!

„Svim sudionicima natječaja zahvaljujem na njihovom doprinosu kulturi pisanja i čitanja te čestitam pobjednici i autorima čiji su se radovi našli u knjizi najboljih priča za ljeto 2016. Osim unapređenja ove vrste umjetničkog izražavanja, turneja ‘MasterCard Brod knjižara – Brod kulture’ bogatim kulturnim sadržajem daje dodatnu vrijednost hrvatskom turizmu te nas veseli što smo još korak bliže njenom 10. jubilarnom izdanju“, rekla je Sanja Žigić, direktorica kompanije MasterCard u Hrvatskoj.

„Brod knjižara – Brod kulture festival je književnosti, ali i kulture u najširem smislu riječi te je postao posebna i prepoznatljiva ljetna tradicija na Jadranu. Desetu godinu za redom na Brodu knjižari – Brodu kulture raznim sadržajima promičemo turizam kroz kulturu. Zahvaljujući kompaniji MasterCard koja nas od početka podupire, umjetnost je uz knjige i mnoštvo velikih domaćih i stranih autora stigla u brojne gradove i manja mjesta na Jadranu. Zahvaljujem i Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji partner ovogodišnje turneje. Spomenuo bih i recital „More“ glumca, pjesnika i umjetnika Enesa Kiševića, koji već niz godina plovi s nama“ – istaknuo je Igor Gerenčer, organizator projekta MasterCard Brod knjižara – Brod kulture.

U programu sudjeluje i 14 turističkih zajednica gradova domaćina, koje će s lokalnim knjižnicama, školama, centrima za kulturu predstaviti svoju bogatu kulturnu baštinu nastupima klapa, KUD-ova, folklornih, plesnih i učeničkih skupina i tako obogatiti program Broda te će svatko pronaći nešto za sebe.

Oglas

Komentiraj

komentari