FUNDACIJA L’ORÉAL I UNESCO NAGRADILI 45 ISTAKNUTIH ŽENA U ZNANOSTI

Organiziranjem prve svečanosti „Za žene u znanosti” od početka pandemije COVID-19, Fundacija L’Oréal i UNESCO dodijelili su u Parizu 15 međunarodnih nagrada uspješnim znanstvenicama za 2020., 2021. i 2022. te 30 međunarodnih stipendija za mlade znanstvenice. Nakon dva uzastopna otkazivanja manifestacije zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja svečanost bila je jedinstvena i posebnog slavljeničkog duha.

JEDINSTVENO GLOBALNO OKUPLJANJE ZNANSTVENICA

Održanoj u četvrtak, 23. lipnja u sjedištu UNESCO-a u Parizu, na svečanosti su odlikovane i nagrađene 15 eminentnih dobitnica iz različitih područja znanosti iz života i okoliša, fizike, matematike i računarstva. Svaka dobitnica nagrade posvetila je svoj život borbi protiv jednog ili više teških izazova s kojima se svijet danas suočava.

Među nagrađenima je bilo i 30 mladih znanstvenica koje su dobile titulu „International Rising Talents”. Zajedno predstavljaju mlađu generaciju znanstvenica koje rješavaju važne izazove i zagovaraju promjene.

Tijekom svečanosti proslavljen je izniman doprinos žena u znanosti pred uglednom publikom, uključujući predstavnike znanosti, akademike, lidere javnog mnijenja, političare, članove javnih tijela i organizacija koje promiču ravnopravnost spolova i osnaživanje žena.

Događaj je započeo predgovorom predsjednika Fundacije L’Oréal Jean-Paula Agona i generalne direktorice UNESCO-a Audrey Azoulay o važnosti ovogodišnjeg okupljanja kako bi se svijet podsjetio koliko su znanstvenice i njihov rad vitalni za našu zajedničku budućnost.

Profesorica i dobitnica za 2020. godinu, Edith Heard održala je govor u ime 15 dobitnica kojim je naglasila potrebu da se više žena pridruži znanosti.

“Još uvijek smo u manjini i nedostaje nam kritična masa kako bi se učinkovito zalagalo za naše potrebe. Ovo se mora promijeniti. Znanost mora biti otvorena za sve – bez obzira na spol, nacionalnost, rasu ili kulturu. Nemamo vremena za gubljenje. Raznolikost obogaćuje – potiče inovacije i daje bolje rezultate. Više žena u timu dovodi do boljeg učinka, veće kreativnosti i novih mogućnosti.”

SVIJETU TREBA ZNANOST I ZNANOST TREBA ŽENE

Svijet se suočava s iznimnim izazovima: klimatskim promjenama, nedostatkom resursa, zdravstvenim rizicima i pandemijom COVID-19, među mnogim drugim sve većim svjetskim problemima. Odabrane tijekom posljednje tri godine, žene koje su ovog tjedna nagrađene u sklopu L’Oréal-UNESCO programa već su dokazale koliko njihova znanost doprinosi promjeni u rješavanju ovih izazova.

Slaveći 45 izvanrednih istraživačica iz cijelog svijeta na ovoj jedinstvenoj ceremoniji, Fundacija L’Oréal i UNESCO izdvojili su se nagraditi i pokazali svoju punu podršku znanstvenicama čiji je rad bio toliko važan u ovim nevjerojatno teškim vremenima. Ove žene su često podložne nevidljivosti i marginalizaciji, nejednakosti, predrasudama i sustavnim preprekama. Njihova prisutnost u Parizu ovog tjedna označila je savršenu prigodu da se prepozna njihov značajan doprinos, a pritom podsjeti svijet da rodna razlika i dalje ostaje prisutna.

Oglas

Komentiraj

komentari