30. svibnja je započelo 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart koje će se održavati svaki dan do 5. lipnja 2016. godine, od 9 do 21 sat na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija, na jezeru Bundek. Ove je godine Floraart najavljen u velikom stilu, pa su tako početkom svibnja zagrebački spomenici osvanuli u cvjetnom ruhu, a sad su se i domaći gastroblogeri pridružili najavi pripremivši nekoliko slasnih recepata čiji glavni sastojak je upravo cvijet.Iako nam cvijeće najčešće služi za dekoraciju, ono osim ljepotom može osvajati i okusom, a kad se nalazi u tanjuru svakome izmami osmijeh. Cvjetnih recepata je mnogo, a mi donosimo neke od najboljih.
DARKOVA WEB KUHARICA (Darko Kontin) – JAFFA CVJETNE ŽELE KAPLJICE
Sastojci:
- Jaffa sok (okus po želji) 2 kom
- Voda 250 ml
- Želatina u listićima 3 listića (5 g)
- Prazna ljuska jajeta 4 kom
- Jestivi cvijet 8 kom
Postupak:
- Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke
- Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)
- Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).
- Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i putite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.
- U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekučine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.
- U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima.
- Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.
- Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.
O SLANOM I SLATKOM (Sandra Rončević) – POHANI CVJETOVI TIKVICA NA RIMSKI NAČIN
Sastojci:
- cvjetovi tikvice 10-12 komada
- mozzarella100 g
- inćuni 10-12 manjih fileta
Za tijesto:
- rižino brašno ili glatko pšenično brašno 100 g
- ledena voda 200 g
- Sol
- Ulje za prženje (suncokretovo)
Postupak:
- Iz cvjetova tikvica pažljivo izvadite tučke.
- Mozzarellu narežite na manje komadiće pa njome napunite cvjetove.
- U svaki cvijet dodajte filet inćuna.
- Od ledene vode i brašna napravite gušću smjesu za pohanje. Uronite napunjeni cvijet tikvica u smjesu pazeći da cvijet bude obuhvaćen sa svih strana smjesom pa stavite na vruće ulje (170-175°C). Pohajte svega par minuta, dok se tijesto lijepo ne zarumeni. Izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Posolite.
- Služite odmah.
O SLANOM I SLATKOM (Sandra Rončević) – ŠARENA SALATA S MAĆUHICAMA
Sastojci:
- mješavina zelenih lisnatih salata – mladi špinat, baby blitva, hrastov list, rukola, listovi salate kristalke ili puterice
- šaka maćuhica različitih boja
- sol
- maslinovo ulje
- acetobalsamico
Postupak:
- Operite mješavinu lisnatih zelenih salata, dobro posušite listove pa stavite u zdjelu u kojoj ćete začiniti salatu.
- Posolite, pokapajte pažljivo acetombalsamicom i maslinovim uljem pa lagano izmiješajte pazeći da se listovi ne polome.
- Po vrhu posložite jestivo cvijeće, u ovom slučaju maćuhice, pa poslužite kao samostalan obrok ili salatu uz vaše glavno jelo.
COOKAM I GUŠTAM (Tanja Pastuović Klaić) – CVJETNA SALATA
Sastojci:
- 1 šaka listova zelene salate
- 1 šaka listića kiselice
- cvjetovi i listići dragoljuba
- cvjetovi vlasca
- feta sir
- poširano jaje
Za preljev:
- maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte listove zelene salate i kiselice, dodajte cvijeće (cvjetiće vlasca natrgajte) i usitnjeni feta sir.
- Posebno pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, dodajte sol i papar pa prelijte po pripremljenoj salati.
- Poslužite uz poširano jaje i po želji s malo tostiranog kruha.
COOKAM I GUŠTAM (Tanja Pastuović Klaić) – CVJETOVI BAZGE U TEMPURI
Sastojci:
- cvjetovi bazge 10-ak komada
- ulje za prženje
Za tempuru:
- 1 žumanjak
- glatko brašno 1 čaša
- ledeno hladna mineralna voda 1 čaša
- malo soli
Priprema:
- Pomiješati žumanjak s mineralnom vodom, dodati brašno i sol pa vrlo kratko promiješati sve sastojke.
- Cvjet bazge umočiti u pripremljenu tempuru i kratko pržiti u vrućem ulju. Vaditi na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće i ponoviti s preostalim cvjetovima. Odmah poslužiti.
- Hrskave cvjetiće po želji možemo posuti šećerom u prahu ili poslužiti s voćnim preljevom i kuglicom sladoleda.
Ulaz na Floraart je slobodan za sve posjetitelje, a više informacija o samoj izložbi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici međunarodne vrtne izložbe Floraart te na službenoj Facebook stranici.
Požurite i nemojte propustiti cvjetne delicije 51. izdanja Foraarta!
A.M.