Besplatno pregledalo kožu i madeže više od 1.400 građana

Tijekom tri ljetna mjeseca, inicijativa dm-a “Sunce se nosi bezbrižno” ove je godine posjetila sedam gradova u kojima su dermatolozi Hrvatskog dermatovenerološkog društva obavljali besplatne preglede.

U Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Poreču, Crikvenici na gradskim kupalištima, te na zadarskoj rivi dermatolozi su pregledali 1.404 posjetitelja, a 176 su uputili na daljnje preglede i liječenje. Većini pregledanih koji su upućeni na daljnje preglede dijagnosticirani su displastični madeži koje je nužno redovito kontrolirati, a osmero građana dijagnosticiran je melanom.

Za bezbrižno i sigurno ljeto, napominju tri najvažnija pravila: obaviti preventivni dermatološki pregled, izbjegavati sunce kada je ono najintenzivnije i redovito nanositi proizvode za zaštitu sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka tijekom boravka na suncu.

Specijalistica dermatologije i venerologije dr. med. Kožul je izjavila: “Pohvalno je što su građani i ove godine pokazali veliku zainteresiranost za besplatne preglede jer to pokazuje kako prepoznaju njihovu važnost. Pozivam sve da primjenjuju najvažnija pravila kada je u pitanju zaštita od sunčevog zračenja, a svima koji su imali problema s promjenama na koži savjetujem da redovito obavljaju preventivne dermatološke preglede”, Inicijativu čiji je cilj prevencija bolesti kože i edukacija građana o važnosti zaštite od sunca dm provodi devetu godinu za redom. Tijekom devet godina besplatnim pregledima kože i madeža pristupilo je više od 10.000 građana, a oko 10 posto upućeno je na daljnje preglede i liječenje.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar