Stručnjaci govore da svađe braće i sestara jačaju karakter i oblikuju ga

Čuli ste majke da se nebrojeno puta žale kako im se djeca znaju posvađati kao da su najljući neprijatelji. No, američki stručnjaci tvrde da su sukobi i rivalstvo među djecom sasvim normalne stvari.

Roditelji ne trebaju biti zabrinuti zbog svađa i sukoba svoje djece, kažu oni, jer se takmičarski duh odražava u svakoj zdravoj porodici i on je sastavni dio odrastanja.

No, kako se ponašati? Iako zvuči jednostavno da se sukobi među braćom i sestrama tijekom odrastanja smatraju pozitivnim, roditelje sukobi njihove djece mogu dovesti na ivicu nervnog sloma, pogotovo ako im ne uspijeva uspostaviti red.

Činjenica je da je ponekad moguće i dobro ostaviti djecu da sama riješe međusobne razmirice, ali često je potrebno djelovati i naučiti svoje potomke zašto svađe nisu dobre.

Koju metodu pritom izabrati? Roditelji su najčešće skloni zabranama. No, i tu treba imati mjeru. Zabrane su dugoročno djelotvorne jedino ako pri tom djeca nešto i nauče.

Tako, ako se svađaju tko je na redu za igrice na kompjuteru, a red nije moguće uspostaviti, ukinite kompjuter svima dok sami ne nađu rješenje tog problema. Iznenadit će vas kako će se brzo dogovoriti.

Stručnjaci tvrde i da redoslijed rođenja uveliko utječe na djetetov karakter. Vjerojatno će drugorođena djeca postati kreativna i duhovita, ali i inatljiva, pa čak i agresivnija nego stariji brat ili sestra.

Prvorođena djeca sklonija su prilagođavanju drugima, uključujući i njihovu mlađu braću i sestre, koji su nezavisnijeg karaktera.

Tinejdžeri su, s druge strane, vrlo posesivni prema svojim stvarima, pa je najčešći razlog za svađu s mlađom braćom to što im ulaze u sobu, uzimaju ili diraju stvari.

Dužnost je roditelja pomoći djeci, naročito mlađoj, da shvate kako se ne može sve dijeliti. Obaveza je roditelja i da starijem djetetu osiguraju privatnost.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari