Djeca znaju zašto otpad nije smeće

Kompanija Tetra Pak® i udruga Lijepa naša, u sklopu projekta Eko-paket, organizirali su Eko radionice s ciljem edukacije najmlađih o važnosti razvrstavanja i recikliranja upotrijebljene Tetra Pak ambalaže te brige za okoliš

Tetra Pak® i udruga Lijepa naša već šestu godinu zaredom provode edukativni projekt namijenjen hrvatskim ekoškolama i vrtićima o adekvatnom zbrinjavanju upotrijebljene Tetra Pak ambalaže te važnosti brige za okoliš. U ovogodišnji projekt uključeno je 80-tak eko škola i vrtića iz raznih dijelova Hrvatske. U sklopu projekta održavaju se i edukativne Eko radionice na kojima djeca uče na koji način se razvrstava otpad, vrši reciklaža te od otpada nastaju novi uporabni proizvodi.

Razvrstavanje upotrijebljene ambalaže prvi je korak u lancu održivog upravljanja otpadom. Zahvaljujući adekvatnoj reciklaži, od otpada stvaramo vrijednu sirovinu koja se kasnije koristi za proizvodnju novog proizvoda, čime se doprinosi stvaranju kružnog gospodarstva. Važno je mališane od malih nogu učiti da otpad nije smeće, već vrijedna sirovina koja se može kasnije koristiti za stvaranje nove vrijednosti, što dugoročno stvara ekološke navike i čuva planet.

Radionicu u Dječjem vrtiću Sesvete posjetila je Iva Šulentić, ambasadorica projekta i naglasila važnost Eko-paketa te istaknula zašto je edukacija u najmlađoj dobi važna.

“Jako me veseli sudjelovati u projektu Eko-paket, a glavni razlog tome je taj što smatram da kroz igru, kvizove i zabavu djeca mogu najviše naučiti o razvrstavanju i recikliranju otpada te na taj način usvojiti navike za cijeli život. Kad sam ja bila u vrtićkoj dobi nije bilo sličnih projekata, a vjerujem da bi danas svi bili odgovornija generacija spram prirode da smo kao djeca učili o važnosti brige za okoliš.”

Škole i vrtići koji su prijavljeni u projekt tijekom godine sakupljaju upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu  i od nje izrađuju skulpture, čestitke ili crtane radove na tri zadane teme – klimatske promijene, zaštita šuma i reciklaža – te imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade. Projekt je započeo krajem prošle godine, a završava u svibnju ove godine kada ćese održati i svečana dodjela nagrada za najbolje radove u sklopu Eko-paketa na zadane teme.

Više informacija pročitajte na službenoj Facebook stranici Eko-paket Hrvatska i na mrežnoj stranici www.eko-paket.hr.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari