Dobrodošli u Kegelovu vježbaonicu: naučite kako pravilno izvoditi Kegelove vježbe

Vježbanje i održavanje mišića tijela dio je svakodnevice većine ljudi, jer tjelovježba, kao što znamo, pomaže zdravlju tijela te nas čini sretnima. No, kad govorimo o vježbanju, ne smijemo zaboraviti na mišiće zdjeličnog dna koje bismo trebali održavati snažnima i to – Kegelovim vježbama. INTIMINA, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, donosi vodič za Kegelove vježbe te informacije o njihovoj važnosti i svrsi, pravilnom izvođenju i uređajima koji pomažu pri treningu mišića zdjeličnog dna.

Brojne su prednosti Kegelovih vježbi, poput bolje kontrole mokraćnog mjehura i crijeva, bržeg oporavka od trudnoće i porođaja, povećanog seksualnog zadovoljstva i smanjenja rizika od vaginalnog prolapsa. Sve to su samo početne blagodati jačanja mišića zdjeličnog dna, a kako ih, nažalost, većina nas ne zna pravilno aktivirati, prikupili smo neke osnovne informacije kako biste ispravno krenuli s Kegelovim vježbama.

Činjenice o Kegelovim vježbama

Iako su nam neka područja intimnog zdravlja još uvijek neotkrivena, ove činjenice su dokaz da trening mišića zdjeličnog dna može pozitivno utjecati na naše zdravlje na više načina:

● Kegelove vježbe su u 66% slučajeva učinkovite u rješavanju problema zdjeličnog dna (bez dodatnog liječenja).
● 50% žena ne zna kako samostalno raditi odgovarajuće Kegelove vježbe.
● Svaka četvrta žena starija od 18 godina doživi da ne uspije zadržati mokraću.
● Trudnoća, porod i menopauza primarni su uzročnici inkontinencije.
● Zdjelično dno je poput viseće mreže, proteže se od trtice do stidne kosti i povezano je s drugim funkcijama tijela.

Savjeti za Kegelove treninge izvan teretane

Kegelove vježbe možete izvoditi svakodnevno bez da itko zna. Također, možete nositi tzv. Kegelove vježbače dok radite, obavljate kupovinu, planinarite, igrate se s djecom i obavljate bilo koje druge svakodnevne zadatke. Za ove vježbe nije potrebna teretana, ali je potrebno znati kako ih pravilno izvoditi kako biste što prije došli do rezultata. Evo nekoliko savjeta kako početi:

1. Ispraznite mokraćni mjehur. Kegelove vježbe pomažu u borbi protiv slabe kontrole mjehura pa obavezno posjetite toalet prije vježbanja.
2. Pronađite prave mišiće. Korištenjem utega za Kegelove vježbe ili pametnog trenera lakše ćete prepoznati mišiće koje je potrebno aktivirati. Svaka uputstva za Kegelove vježbe kažu da stisnemo mišiće, no često ne znamo gdje se oni nalaze ili koje zapravo trebamo stiskati.
3. Stisnite zdjelično dno. Možete početi napinjati mišiće dok sjedite i onda nastaviti dok stojite ili dok ste u pokretu kroz dan. Pametni trener za Kegelove vježbe može vam signalizirati koje mišiće trebate uključiti.
4. Opustite mišiće. Tijekom vježbanja je potrebno napinjati i opuštati mišiće, a važno je da ih u trenucima opuštanja pokušate opustiti čim više. Na taj način, kada ponovo napnete mišiće, to činite punom snagom. I ne zaboravite disati, nema potrebe za zadržavanjem daha.
5. Ponavljajte i mijenjajte vježbe. Nakon nekoliko tjedana trebali biste primijetiti razliku u kontroli mjehura i snazi zdjeličnog dna, a dodatni plus mogu biti jači i duži orgazmi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli INTIMINA (@intimina)

Što kažu ljudi koji rade Kegelove vježbe

Kako biste se uvjerili u brojne dobrobiti Kegelovih vježbi, INTIMINA donosi nekoliko dojmova svojih kupaca o njihovom iskustvu korištenja pametnog uređaja KegelSmart, kreiranog da nas nauči izvođenju Kegelovih vježbi:

“Kako sam u menopauzi, moram održavati mišiće zdjeličnog dna čvrstima, pogotovo kako bi izbjegla inkontinenciju, ali uvijek zaboravim redovito vježbati. Ovaj mali uređaj je apsolutno sjajan! Izgleda vrlo ženstveno, jednostavan je za korištenje i čišćenje. Koristim ga svako jutro prije nego što se ustanem i, evo, nakon samo tjedan dana korištenja osjetim razliku. Definitivno se osjećam bolje!” Objavila: Anonimno

“Duže vremena sam oklijevala kupiti KegelSmart jer mi se činio skup, ali nakon nekoliko korištenja već vidim da vrijedi svake kune. Potrebno je oko 5 minuta dnevno, a uređaj je super jer je jednostavan za korištenje. Kao što sam i mislila, moji mišići zdjelice su poprilično slabi, čak mi je i KegelSmart pokazao da sam na razini 1, tako da trebam dosta ‘’trenirati’’, hahaha! Planiram uskoro zatrudnjeti pa mi je drago da sam uložila u KegelSmart kako bi se što bolje fizički pripremila za drugu trudnoću.” Objavila: Amanda R.

“Nakon što sam bez rezultata 8 mjeseci vježbala Kegelove vježbe koje mi je preporučio zdravstveni radnik, saznala sam da, kako bih postigla prave rezultate, trebam imati neki otpor jer je inače vježba beskorisna. Poslije 3 tjedna svakodnevnih vježbi s KegelSmart uređajem uočila sam veliku razliku u jačini mišića – kao i moj suprug. Svakako preporučujem svakome tko treba ojačati mišiće zdjeličnog dna, ući u formu i vratiti strast u ljubavni život.” Objavila: Jesse

Važno je zapamtiti da nikad nije prerano ili prekasno početi s Kegelovim vježbama. Ove vježbe bi trebale biti dio vaše svakodnevne rutine kako biste održali svoje zdravlje te bili sretni, bez obzira na godine.

Foto i tekst: PR

Oglas

Komentiraj

komentari