Društveno odgovornim projektom „Zajedno smo jači“ Hrvatski Telekom donira 700.000 kuna

Dva pobjednička projekta su „Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.” i „HT campus“

Hrvatski Telekom je u sklopu ovogodišnjeg jedanaestog natječaja „Zajedno smo jači“ donirao dva najbolja STEM projekta u području Novih tehnologija i Znanosti, koji će podignuti kvalitetu obrazovanja osnovnoškolaca u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Svaki od projekata će zahvaljujući iznosu od 350.000 kuna moći realizirati niz aktivnosti koje će djecu kroz igru uvesti u svijet znanosti, a u projekte će se uključiti i sami zaposlenici HT-a svojim znanjem i iskustvom.

Pobjednik u kategoriji Novih tehnologija je projekt „Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.”, čiji je nositelj Institut za razvoj i inovativnost mladih, a za koji se očekuje da će već u prvoj fazi okupiti pedesetak škola i gotovo 750 učenika. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz Croatian Makers robotičku ligu, gdje će najmlađe generacije učiti napredne koncepte automatike i razvijati svoje informatičke vještine na praktičan, zabavan način i cjelovit način.

U kategoriji Znanost za najbolji projekt odabran je “Campus” Astronomskog društva Višnjan, koji će uključivati sustav radionica (škola i kampova) za učenike osnovnih i srednjih škola. Polaznici kampa imat će priliku sudjelovati u različitim aktivnostima vezanima uz STEM područje, a zahvaljujući natječaju radionice će moći primiti do 450 djece, što je čak trostruko više od dosadašnjih mogućnosti. Astronomsko društvo i jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta projekt su razvili u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, a iznos dobiven na ovom natječaju Zvjezdarnica Višnjan planira utrošiti na opremanje interdisciplinarnog Laboratorija za biologiju, kemiju i astrobiologiju (LABOS) u sklopu kampa.

 „Pozdravljamo inicijativu Hrvatskog Telekoma da donira projekte upravo iz područja znanosti i novih tehnologija, koji će pridonijeti popularizaciji prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike među najmlađom generacijom. Potreba za zapošljavanjem obrazovanih STEM stručnjaka u stalnom je porastu, stoga je nužno djecu od najranije dobi potaknuti na obrazovanje u tom smjeru, i to na zabavan i praktičan način kao što to čine ovi projekti”, poručio je profesor Ignac Lovrek s Fakulteta elektronike i računarstva i član stručnog žirija.

 „Hrvatski Telekom jedan je od vodećih STEM poslodavaca na hrvatskom tržištu, a ovogodišnjim donacijskim natječajem „Zajedno smo jači“ željeli smo ukazati na važnost kvalitetnog i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima. Ponosna sam što će naši zaposlenici i stručnjaci također biti uključeni u aktivnosti projekata, a namjera nam je uključiti i stipendiste i praktikante iz našeg projekta HT STEM HUB. Dio je to zaokružene priče stvaranja aktivne akademsko-gospodarske zajednice, koja će pridonijeti boljoj edukaciji budućih naraštaja kroz praksu”, izjavila je Marija Felkel, članica Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma, te jedna od članica stručnog žirija.

Na natječaj „Zajedno smo jači“ zaprimljeno je čak 39 prijava, a djelatnici Hrvatskog Telekoma internom selekcijom odabrali su po pet finalista iz svake kategorije, a konačne pobjednike odabrao je stručni žiri koji su činili predstavnici Hrvatskog Telekoma te stručnjaci iz nadležnih institucija i udruga. U dosadašnjih jedanaest godina Hrvatski Telekom je natječajem “Zajedno smo jači” s više od devet milijuna kuna podržao ostvarivanje 240 vrijednih projekata.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari