EUROPSKI I HRVATSKI STRUČNJACI UJEDINJENI U “DEKODIRANJU RAKA”

Hrvatska je ove godine predvodnik jednog od najznačajnijih europskih webinara kada je onkologija u pitanju. Cijenjeni europski i hrvatski stručnjaci na Digital Policy Masterclassu DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ u petak, 29. svibnja u 12 sati iznijet će neke od najnovijih zaključaka i zajedničkih planova europskih zemalja u području prevencije i liječenja svih vrsta raka.

Hrvatsku će predvoditi pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić Janković, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zastupnik MEP i član europskog parlamenta dr.sc. Tomislav Sokol, voditelj kordinacije Nacionalnom planu protiv raka za razdoblje 2020. – 2030. prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, mladi Hrvatski ambasador Europske lige protiv raka Ivan Vindiš te stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc.dr.sc. Domagoj Eljuga. Tu su i europski stručnjaci, direktorica Europske lige protiv raka Wendy Yared i voditelj javnozdravstvenih preventivnih mjera iz Europske lige protiv raka David Ritchie.

Webinar „DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ održava se povodom Europskog tjedna borbe protiv raka koji se diljem europskih zemalja obilježava od 25. do 31. svibnja i poziva na podizanje svijesti o važnosti prevencije jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Hrvatska liga protiv raka kao partner Europske lige protiva raka (ECL), a time i Hrvatska već su niz godina ujedinjeni u obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka koji se ove godine održava pod sloganom „DEKODIRAJMO RAK!“.

Tijekom ovog Tjedna, kao i dosadašnjih godina, Hrvatska i Europska liga protiv raka zajedno odašilju važnu poruku koliko je važna prevencija raka i poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz životno važnih 12 točaka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:

 1. Nemojte pušiti.
 2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni.
 5. Hranite se zdravo.
 6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
 9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
 10. Dojite svoje dijete.
 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

Webinar „DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ možete pratiti u petak, 29. svibnja u 12 sati na linku :

https://smz.webex.com/smz/onstage/g.php?MTID=e3a3ddcc194e05f08df45115f704cd47e

Oglas

Komentiraj

komentari