Fotografijom zagrljaja podržite osobe s rijetkim bolestima

Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače Hrvatski savez za rijetke bolesti u nedjelju, 21. veljače pokreće međunarodnu inicijativu „Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke!“  kojom će pokušati oboriti svjetski rekord u broju prikupljenih fotografija zagrljaja, a cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Rušenje Guinnessovog rekorda započet će već u noći sa subote na nedjelju fotografiranjem zagrljaja u zagrebačkom klubu Opera koji je dao podršku projektu te omogućio ulaz u klub upravo zagrljajem koji će zabilježiti fotografi, umjesto uobičajenim plaćanjem ulaznice.

Cijela Hrvatska i još devet drugih zemalja priključit će se ovoj kampanji i u „Tjednu zagrljaja“ ( 21. do 27. veljače) pokušati prikupiti više od 108 121 fotografiju, koliko iznosi sadašnji svjetski rekord.

Sudjelovati mogu svi na način da od 21. do 27. veljače fotografiju zagrljaja učitaju na online platformu www.hugforrare.com.

Zagrlite mamu, tatu, baku, djeda, prijatelja, partnericu ili partnera, pa čak i slučajnog prolaznika i pošaljite fotografiju. Sudjelovati možete bezbroj puta, ali morate grliti uvijek nekog drugog:)

Rijetke bolesti su one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika, u Europi od njih boluje oko 6-8% cjelokupne populacije, a samo u Hrvatskoj je riječ o brojci od 250 do 340 tisuća hrvatskih građana.

Samo u Hrvatskoj prema procjenama više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti – pokažimo im barem jednim zagrljajem da mislimo na njih.

Nerazumijevanje, depresija, izolacija i anksioznost nezaobilazan su dio života osoba oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji. Iskazivanje osjećaja grljenjem može smanjiti rizik od bolesti srca, ublažiti stres, osloboditi umora, poboljšati imunitet i ublažiti simptome depresije. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno te koji snižava razine kortizola, čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost.

Uključite se i vi! Zagrlite nekoga, uslikajte se i učitajte  fotografije na web stranici projekta u periodu od 21. do 27. veljače. Informacije o Savezu možete pronaći na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari