Hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti imaju priliku još samo danas prijaviti se na Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“!

Natječaj za stipendije Nacionalnog programa stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ 2022. otvoren još samo danas!

Zagreb, 8. prosinca 2021. – Hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti imaju priliku još samo danas prijaviti se na Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ kojim L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija podupiru i nagrađuju izvrsnost u znanstvenom radu. Prijave završavaju 8. prosinca, a nakon toga će Izborno povjerenstvo odlučiti o četiri dobitnice vrijednih stipendija u pojedinačnom iznosu od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti). Svi detalji o prijavi na natječaj dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

L’Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ do sada su nagradili ukupno 58 hrvatskih znanstvenica, čiji je predani akademski rad obogatio hrvatsku, ali i svjetsku znanstvenu zajednicu. Stipendistice svake godine odabire Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od renomiranih predstavnika hrvatske akademske zajednice na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem.

Nacionalni program stipendiranja nastao je po uzoru na međunarodni program „For Women in Science“ koji se provodi već više od 20 godina, a osnovan je s ciljem promjene cjelokupne percepcije uloge žena u znanosti, ali i u društvu u cjelini.

Naime, prema Znanstvenom izvještaju UNESCO-a za 2021., žene su i dalje nedovoljno zastupljene na najvišim znanstvenim razinama dok samo 33% istraživača diljem svijeta čine žene. Na području umjetne inteligencije (AI), jednog od najnaprednijih područja istraživanja, žene su zastupljene svega 22%. Zabrinjavajuća činjenica je što među dobitnicima Nobelove nagrade za 2021. nema niti jedne žene  dok od osnivanja Nobelove nagrade 1901., ukupan udio žena među dobitnicima iznosi samo 4%.

Globalni festival za ravnopravniji položaj žena u znanosti

Kako bi se raspravile teme o nedovoljnoj zastupljenosti žena na vodećim pozicijama u znanosti, ali i predstavile neke od najinspirativnijih svjetskih znanstvenica, Fondacija L’Oréal i UNESCO 7. prosinca organiziraju globalni festival „Za žene u znanosti“. Radi se o jedinstvenom događaju na kojem će čak 40 sudionica iz čitavog svijeta govoriti će o svojim karijerama i znanstvenim uspjesima, a panel rasprave i intervjui moći će se pogledati u svim dijelovima svijeta putem službene digitalne platforme events.forwomeninscience.com.

Ovaj festival u fokus stavlja potrebu za izjednačavanjem uloge znanstvenica s onom koju imaju znanstvenici. Iako je koronakriza pozitivno utjecala na osvještavanje javnosti o ženskim pravima u svim područjima pa tako i u znanosti, pandemija i lockdown ipak su naglasili postojeće nejednakosti u znanstvenom svijetu i produbile jaz između spolova. Znanstvenice i istraživačice nisu dovoljno zastupljene u medijima i ne sudjeluju dovoljno u donošenju važnih odluka unatoč tome što mnoge od njih neumorno rade na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Ne samo da su odigrale važnu ulogu u širenju novih korisnih znanstvenih spoznaja o virusu, već su i pridonijele liječenju oboljelih te razvoju cjepiva stoga je krajnje vrijeme da se njihovi glasovi napokon čuju i uvaže, što će sada biti moguće zahvaljujući važnom globalnom festivalu „Za žene u znanosti“.

 

Oglas

Komentiraj

komentari