I kad nema nastave, hrvatski školarci rado uče uz najveću maketu željeznice jugoistočne Europe

Školsko zvono svoje je odzvonilo još polovicom lipnja, no na najvećoj maketi željeznice u jugoistočnoj Europi pod nazivom Backo Mini Express, smještenoj u Gundulićevoj 4, ovog ljeta ne jenjava zanimanje školaraca za učenjem i usvajanjem znanja, posebice iz praktične nastave tehničkog odgoja i maketarstva.

Backo Mini Express, velika turistička atrakcija Zagreba, ali i Hrvatske ovog je ljeta posebno interesantno odredište mnogih malih posjetitelja, posebno je bogata sadržajima za djecu, u želji obogatiti aktivnosti mališanima koji za vrijeme školskih praznika odmaraju od učenja, ali ne i od zabave.

Prepoznali su to mnogi školarci, ne samo glavnog grada, nego i cijele države, pa ne prođe jedan dan, a da se u prostorima Backo Mini Expressa ne održi ljetna škola maketarstva.

Uz nas djeca uče kako se gradi željeznička maketa, ali mogu i saznati sve o željeznici, željezničkoj infrastrukturi, načinu prometovanja vlakova, računalnom programu koji je posebno za potrebe makete kreiran kao i još obilje ostalih tehničko – maketarskih detalja u koje je uronjena ova kreativna maketarska priča, više od 80 posto svoje izvedbe kao izvorni hrvatski proizvod. Mini vlkovi, njih više od 100, prometuju na čak 1.050 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra. Školarcima rado objašnjavamo i koliko vjerno maketa prati stvarnost i to u omjeru 1:87, jer ljepota naše makete leži upravo u bogatstvu detalja stvarnog života koji je čine – objasnio je najavio je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik makete, jedan od petorice „nastavnika“ koji svakodnevno mališanima željnih znanja pomažu naučiti više o svijetu željeznice.

Školarci rado razgledavaju dijelove makete od izrade, oblikovanja, bojanja do postavljanje na maketu te vidjeti kako se jedinstveni ručni rad pretvara u turističku atrakciju kojom se rijetko koji grad u Europi može pohvaliti.

Također zahvaljujući računalnom programu mogu upravljati vlakovima uz pomoć tableta, što im se posebno svidjelo. Bio sam već jednom ovdje sa školom, a sada me je doveo tata da još malo pogledam što sve ima na maketi i kako se to gradi. Nećemo još ići na more pa mi je ovdje baš zanimljivo – opisuje svoje dojmove Petar (9) iz Varaždina. Volim maketu jer volim željeznicu, a posebice je lijepa ova. Imam nastavu tehničkog odgoja u školi i volim taj predmet, a posebice kad nešto izrađujemo, a ovdje sam naučila kako te velike stvari iz života napraviti umanjenima i kao da su prave – priznaje Lora (13) učenica sedmog razreda iz Zaprešića koja je također stigla u Backo Mini Express na praktičnu nastavu.

Posebna atrakcija za male posjetitelje je Sljemenska staza, sa snijegom, koja na tri četvorna metra s brojim detaljima ­ skijašima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom, predstavlja pravu atrakciju. Na našoj skijaškoj stazi nalazi se oko 40­tak skijaša koji se skijaju, stoje, odmaraju u restoranu na vrhu Sljemena. Imamo i snowboardere, ali i hitnu medicinsku pomoć jer su neki od njih pali s manje ili više težim posljedicama. Kod nas je vrlo živo, baš kao i na Sljemenu tijekom utrke FIS-a, samo što naši uvijek pobjeđuju i što žičara stalno radi – opisao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik ovog projekta, jedan od najatraktivnijih sadržaja za razgled velikim i malim posjetiteljima.

Maketa je otvorena svakog petka i subote od 10 do 18 sati, ali u vrijeme školskih praznika za sve male ljubitelje vlakova dostupna je za posjet i razgled svakodnevno u Gundulićevoj ulici br. 4.

Oglas

Komentiraj

komentari