Jednostavni i zabavni eksperimenti za isprobati kod kuće

Sljedeći put kada vam vaš mališan dođe s rečenicom “Mama, meni je dosadno” kao iz rukava izvucite ove fora eksperimente i iznenadite ih. Naravno da se djeca moraju naučiti igrati sama i nositi se s “dosadom”, no ovo je super prijedlog kada želite “začiniti” običan dan ili lijeni vikend. Eksperimenti su jednostavni, zabavni i uključuju većinu toga što već imate kod kuće, a uspješno će odvući djecu od ekrana barem na neko vrijeme. 

Šareni plastelin

Nije baš znanstveni eksperiment, no plastelin je jedna od rijetkih stvari koje su zanimlijve i mališanima i starijoj djeci pa je ovo super zabava za cijelu obitelj, posebice kada imate djecu različite dobi. Dodatni plus je što se u ovoj varijanti on još i boja pa možete izrađivati šarene oblike i modele te pritom učiti. 

Potrebno vam je:

  • 400 grama brašna
  • 200 grama soli
  • 2 velike žlice limunske kiseline
  • 3 velike žlice ulja
  • Jestive boje po želji

Sve pomiješajte i formirajte loptice te krenite u izrađivanje po svojoj mašti. Super je recept jer se plastelin ne lijepi i lagano se oblikuje. 

Snijeg kroz cijelu godinu

Svake godine sve je manje pravog snijega, a sada ga možete pripremiti u svome domu kad god poželite! Potrebno vam je 6 mjerica soda bikarbone koju ćete pomješati s 1 mjericom regeneratora za kosu, i to je to! Lijepo se oblikuje pa od smjese možete napraviti i snjegovića! Drug opcija je soda bikarboni dodati pjenu za brijanje i malo eteričnog ulja. Obje varijante su super, a roditeljima će se posebno svijeti i što se ovaj snijeg lako čisti. Pogledajte i video upute za izradu umjetnog snijega:

Trik s olovkama i vrećicom

Je li moguće vrećicu s vodom probušiti olovkama bez da se voda izlije? Provjerite sami uz ovaj jednostavan trik za koji vam je potrebna plastična vrećica sa zatvaračem, nekoliko našiljenih olovaka i voda. Napunite vrećicu vodom te potom olovkama probušite vrećicu na nekoliko mjesta gdje je voda. 

Zašto se voda nije izlila? Zbog molekula polietilena od kojih se vrećica sastoji. Naime, kada probušimo polietilen njegove se molekule stišću jedna uz drugu kada je vrećica prazna, a kada je puna vode, molekule se stišću oko svake olovke. Pogledajte i video prikaz ovog i sličnih trikova:

Tekst: Maja Kos

Foto: Pexels

Oglas

Komentiraj

komentari