Koliko vode dnevno treba svako dijete?

Djeca piju samo polovinu preporučene količine vode, pokazuju istraživanja, a roditelji bi trebali znati i poticati djecu da tijekom dana popiju najmanje litru i pol vode, ili šest čaša od 250ml.


Manjak vode nije samo opasan zbog dehidracije, već slabi organizam izazivajući pad energije i koncentracije. Trebalo bi izbaciti gazirana pića , a mineralnu vodu ograničiti na maksimalno čašu dnevno.
Premalo vode može uzrokovati različite poremećaje organizma, kao što su glavobolje ili učestale infekcije mokraćnih puteva, koje nastaju jer se bakterije predugo zadržavaju u mokraćnom mjehuru.
Voda se iz organizma svakodnevno troši disanjem i kretanjem, a izlučuje se urinom i znojem. Tijelo gubi vodu čak i dok spava. Naše tijelo sadrži preko 70% vode, što nam se ne čini na prvi pogled, jer izgledamo čvrsto i kompaktno. No, ako pogledamo staničnu razinu našeg tijela, vrlo brzo ćemo se približiti tom postotku.
Dakle, unosom svježih količina vode, ne samo da održavamo potrebnu količinu tekućina u našem tijelu, već i na taj način održavamo zdravlje tijela, jer unosom, izmjenom i otjecanjem vode iz tijela, čistimo ga od ostataka staničnog metabolizma i stanice održavamo zdravima.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari