Najavljeno 51. izdanje Floraarta

Zagreb, 27. svibnja 2016. godine – Od 30. svibnja pa sve do 5. lipnja na zagrebačkom jezeru Bundek održat će se najveća međunarodna hortikulturna izložba u ovom dijelu Europe, Floraart, a program ovogodišnjeg, 51. izdanja Zrinjevac na današnjoj konferenciji za medije najavili su organizatori Zagrebački Holding – podružnica Zrinjevac. Ovogodišnji Floraart, osim izložbe cvijeća i vrtne opreme, bit će mjesto brojnih zabavno-edukativnih sadržaja, ali i natjecanja u aranžiranju cvijeća.

floraart3Više od 200 izlagača iz Hrvatske i drugih zemalja svijeta predstavit će se na Floraartu. U sklopu izložbe održava se i natjecateljski dio – Hrvatski kup florista na kojem će svoje umijeće pokazati cvjećari iz svih krajeva lijepe naše i zemalja regije te međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a organizirana je i prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Novitet ovogodišnjeg izdanja Floraarta su stručna tematska predavanja koja će se održavati od utorka do petka u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu, a svi zainteresirani će moći sudjelovati na njima besplatno.

I djeca su dragi gosti Floraarta pa ih očekuje prigodan zabavni sadržaj. Uz malo dječje igralište i ove će godine niknuti Floragrad u kojem će kazalište Tvornica lutaka svaki dan u 11 i 18 sati izvoditi predstave za djecu. Živ živ živ, Profesor Baltazar, Grašak na zrnu kraljevne, Crvenkapica samo su neki od igrokaza koje će mališani moći pogledati, dok će za one koji više vole priče akademski glumac Dražen Bratulić čitati svaki dan u 17 sati, a vikendom i u 10 sati.

Uživanje u cvjetnoj idili upotpunit će i cjelodnevni DJ program Flora Music Show, dok će na šetnici uz jezero Bundek svakog dana nastupati kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske koja će posjetiteljima predstaviti narodne pjesme i običaje svog kraja. Vikend je rezerviran za koncerte uživo pa će tako u petak nastupiti bend Black Coffee, u subotu Damir Kukuruzović Django Group, a izložbu će u nedjelju svojim nastupom zatvoriti poznata Klapa Nostalgija.

Izložbe i sajmovi cvijeća u Zagrebu imaju dugu tradiciju. Prvi sajam održan je na Gornjem Gradu 1966. godine, a ime Floraart koristi se od 1992. godine, kad je organizaciju preuzela tvrtka Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja se iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica preselila na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac, a od 2006. godine se održava na prostoru Parka Bundek.

Floraart je najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače kojeg posjeti više stotina tisuća posjetitelja, a pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba. Tradicionalno se održava u svibnju i lipnju kad u grad donese proljetnu život u bogatstvu cvjetne ljepote te tako postaje i turistička atrakcija Zagreba.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a više informacija o samoj izložbi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici međunarodne vrtne izložbe Floraart te na službenoj Facebook stranici.

Photo: Martina Vidas-Butorac

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar