Obilježen Dan dojki i BRA Day na Cvjetnom trgu

Ove subote na Cvjetnom trgu obilježen je prvi puta u Hrvatskoj Dan dojki & BRA Day u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Ministarstva zdravlja i Udruge pacijenata Sv. Juraj. Cilj ove javnozdravstvene akcije prije svega je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave i kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o tome da imaju mogućnost rekonstrukcije putem HZZO-a ako je dojka uklonjena zbog raka.

Zagrepčanke su imale mogućnost besplatno obaviti na Cvjetnom trgu mamografski pregled te se naručiti za isti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“. Brojni liječnici, kirurzi i stručnjaci poput dr. sc. Domagoja Eljuge, dr. med, specijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije, Odjel za onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju Klinike za tumore, dr. sc. Ivana Milasa, dr. med, specijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije, Odjel za onkoplastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju Klinike za tumore te Ilone Sušac, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije bili su građanima na raspolaganju za različita pitanja i informacije te su savjetovali Zagrepčanke da brinu o svojem zdravlju i redovito obavljaju preglede.

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke) prvi je puta obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine. Dr. Brown zalaže se za multidisciplinarni timski pristup koji okuplja liječnike svih specijalizacija uključene u dijagnostiku i liječenje raka dojke.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari