ODGAJATI SRCEM I ZNANJEM

Održana dvodnevna konferencija Mliječni zub: Kako komunicirati s djecom novog doba, na kojoj su svjetski priznati stručnjaci predškolskog odgoja i brojni poznati roditelji otvoreno govorili o svim aspektima roditeljstva

Zagreb, 13. ožujka 2018. – Učiti od malena o empatiji, slobodi, kreativnosti, uvažavati svoje dijete, tražiti odgovore u bajkama, pričama i literaturi, provoditi zajedničke ‘hygge’trenutke u krugu obitelji… ovo su samo neke od vrijednosti koje čine ključ u odgoju djece najsretnijih ljudi na svijetu, Danaca. O tome je na konferenciji govorila Iben Sandahl, danska psihoterapeutkinja i obiteljska savjetnica, čiji je besteseler Danski odgoj djece u posljednje vrijeme postao pravi hit među hrvatskim roditeljima. Svojom spontanošću oduševila je 400 sudionika nakonferenciji Mliječni zub: Kako komunicirati s djecom novog doba, koja se održala 9. i 10. ožujka u Kongresnom centru Forum u zagrebačkom Green Goldu.

Na okruglom stolu koji je vodila pjevačica i psihologinja Maja Vučić, odgovor na pitanje kako odgajati djecu na hrvatski način ponudili su mlade majke Jelena Veljača, Mirna Medaković Stepinac, Ana Vilenica i jedan tata, sociolog i autor brojnih self-help knjiga, Bruno Šimleša.

„Ja sam strog tata. U odgoju djeteta, smatram, uz puno ljubavi i uvažavanja, mora postojati red, moraju postojati struktura i jasne granice“, rekao je Šimleša.

Među čak 24 predavača, autoriteta na području odgoja, bili su i svjetski poznati obiteljski terapeut iz Danske Jesper Juul te dr. Rajko Rajović, autor NTC sustava učenja. Iznimno bogat program konferencije izazvao je veliko zanimanje roditelja i stručne javnosti, a dvorane tijekompredavanja bile su dupkom pune.

„Iznimno veliko zanimanje javnosti za ovu temu potvrđuje kako su roditeljstvo i odgoj djece rane dobi sve važniji u našem društvu. Tijekom protekla dva dana imali smo priliku čuti različite ideje i pristupe suvremenom odgoju, a u svojem završnom obraćanju veliki Jesper Juul rekao je kako naša djeca ne trebaju savršene roditelje, nego žive roditelje, one koji znaju tko su i koje su im vrijednosti“, istaknula je Daniela Kos, organizatorica konferencije.

Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, stručni pokrovitelji konferencije bili su Agencija za odgoj i obrazovanje i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sponzori Dansko Veleposlanstvo, Jana – voda s porukom, Nivea, Belupo, Školska knjiga, Baby Center i Harfa.

Foto: Nina Đurđević

 

Oglas

Komentiraj

komentari