Oligosaharidi – čudesan sastojak majčinog mlijeka!

U organizaciji tvrtke Nestlé u Osijeku je održano predavanje za zdravstvene djelatnike o inovacijama u asortimanu dječje hrane, a posebno je istaknuta važnost majčinog mlijeka i uloga prisutnih oligosaharida na razvoj imunološkog sustava dojenčadi

05. lipanj 2019. – Majčino mlijeko zlatni je standard u prehrani svakog dojenčeta, a u posljednje vrijeme sve se više istražuje uloga oligosaharida iz majčinog mlijeka, rečeno je na predavanju koje je Nestlé organizirao za više od 100 medicinskih sestara i liječnika.

Oligosaharidi majčinog mlijeka su biološki aktivna tvar, treća najvažnija tvar u majčinom mlijeku, nakon laktoze i masti. Zanimljivo je kako je njihova količina u majčinom mlijeku u prvim mjesecima rođenja djece znatno veća od količine proteina. Njihova je uloga ključna u izgradnji imuniteta te oni predstavljaju tajno oružje prirode protiv patogena. Oligosaharidi majčinog mlijeka podupiru: razvoj dobre crijevne mikrobiote, sazrijevanje imunološkog sustava dojenčadi te potencijalno utječu na pravilan neurološki razvoj. Sve navedeno izuzetno je važno za zdrav život novorođenčeta.

Za dojenčad koja nije u mogućnosti biti dojena prehrambena industrija iz godine u godinu ulaže značajne napore kako bi razvila napredne pripravke, a hrvatsko tržište je među prvima u Europi koje ima takve proizvode.

‘Znanost je mnogo napredovala kada je riječ o istraživanju faktora koji utječu na razvoj djeteta od najranijih faza života. Nestlé u kategoriji dječje hrane kontinuirano radi na edukaciji zdravstvenih djelatnika i utjecajnika o važnosti prehrane za pravilan rast i razvoj djece. Edukacije se temelje na znanstvenim istraživanjima Nestlé Nutrition Instituta, koja se koriste i za razvoj inovativnih proizvoda za prehranu trudnica, dojilja i dojenčadi.’ – izjavio je Tomislav Čelec, znanstveni savjetnik Nestlé Nutrition.

Izgradnja mreže koja okuplja stručnjake iz područja prehrane i zdravlja, razmjena znanja, poticanje rasprava te podrška zdravstvenim djelatnicima u njihovom profesionalnom razvoju ključni su za bolje razumijevanje uloge prehrane od najranije dobi. Također, ovakvi stručni skupovi najbolja su prilika i za osiguranje što bolje podrške roditeljima u njihovim nastojanjima da osiguraju zdrav rast i razvoj svoje djece.

Za više informacija o tome što Nestlé radi za zdraviju djecu:  https://www.nestle.com/healthierkids

Za više informacija o Nestlé obavezama: Nestlé in Society

 

Oglas

Komentiraj

komentari