Ove nedjelje na Cvjetnom trgu održat će se javno-zdravstvena akcija ‘Sve za tvoje srce’

Zagreb, 06. lipnja 2019.Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu javno-zdravstvene akcije ‘Sve za tvoje srce’ i povodom Dana Grada Zagreba organizira na Cvjetnom trgu u nedjelju, 9. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati za građane besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika koja obuhvaća mjerenje kolesterola i krvnog tlaka, zatim edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju te edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat).

‘Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih. Sagledavajući ove brojke možemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe’, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’.

Javno-zdravstvena akcija ‘Sve za tvoje srce’ ima dva ciljaeducirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti, što podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija u vidu šetnje te redovite kontrole – drugi pak cilj je educirati građane kako da nekome drugome spase život. Zahvaljujući projektu ‘Oživi me’ i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

‘Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju ‘Oživi me’ još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba’, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., članica Upravnog odbora Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

Oglas

Komentiraj

komentari