Ovo su trikovi roditelja koji su uspješno odviknuli bebu od dude

Duda je tako čarobna stvar. Svi roditelji koji se odluče za nju rijetko kada požale. Osim što donosi utjehu, najbrže smiruje plač, ali i lako uspavljuje. Kada je beba starija uspješno je spriječava da ne posegne za svom hranom koju vidi na stolu, a za govor ne smeta jer dijete je već zna samo maknuti i vratiti, ovisno o prilici i potrebi. Iako ste se “nakupovali i naizgubili” njih bezbroj, nije vam bilo žao jer su služili svrsi i donijeli vam puno mjeseci olakšanja. No, vaša beba više nije beba i smatrate da je vrijeme da se oprosti sa dudom. 

Često se vrijeme kada vi to shvatite ne poklapa s mišljenjem vašeg mališana pa se nalazite pred posebnim izazovom: kako se najbezbolnije riješiti dude – zauvijek! Srećom, puno je roditelja to prošlo prije vas i iako je svako dijete drugačije, ovo su trikovi koji su upalili za većinu njih. Sretno mame i tate!

Odaberite pravi trenutak

Duda varalica vašem je djetetu važan dio života pa se svakako savjetuje krenuti s uklanjanje iste kada su uvjeti neutralni. To znači da odgodite ovaj proces ukoliko je dijete bolesno ili prolazi kroz teško razdoblje, ukoliko se selite, mijenjate vrtić, dobivate drugo dijete i slične situacije. Dva su perioda kada je najbolje riješiti se dude: ili nakon godinu dana kada je dijete još malo pa ćete se lakše riješiti dude bez previše pitanja ili nakon 2 – 2 i pol godine kada s djetetom možete lakše komunicirati i kada su im zanimljive i brojne druge stvari osim dude. Primjetit ćete i sami period kada dijete jednostavno ostavlja dudu po nekoliko sati li je traži samo po noći, umjesto da je cijeli dan uz nju. 

Sve je u prezentaciji

Odvikavanje od dude za neke obitelji će biti jednostavan proces, ponekad će čak dijete i samo izraziti želju, a kod drugih će trajati neko vrijeme. Na vama je kao roditelju osvijestiti tu činjenicu i prilagoditi očekivanja i komunikaciju. Budite odlučni i dosljednji, a upozorite i ostale ukućane na isto. Nikako nemojte izrugivati dijete ili koristiti rečenice poput “pa nisi više beba, ne treba ti duda” ili “duda je baš fuj” jer će dijete samo biti zbunjeno. Umjesto toga poslužite se malim trikovima poput onog da potajice razrežete dudu i kažete da se strgala te da su dućani zatvoreni. Možete reći i da je došla vila za dude koja ju je odnijela manjem djetetu, a svom mališanu u zamjenu kupite neku drugu igračku koju znate da će voljeti. Pritom se ne morate osjećati kao loš roditelj – što god pomogne vašem djetetu da lako i sretno ostavi dudu je dobar potez. 

Mali trikovi za velike pobijede

Ako vidite da situacije izmiče kontorli i da će odvikavanje trajati duže nego ste mislili, odvažite se na radikalnije poteze. To uključuje mazanje dude s nečim odvratnim, primjerice tabasco umakom. A kada vam je dosta trikova jednostavno recite da je došlo vrijeme da se oproste od dude, a tu je važno da budete dosljednji jer vas sigurno čeka koja neprospavana noć puna plača. No, nakon toga djeca obično brzo krenu dalje. Ako imate vrt ili balkon s cvijećem možete odabrati zabavnu i kreativnu metodu: zakopajte dudu u zemlju i iznad nje zasadite neko sjeme – kada biljka nikne recite djetetu da se duda pretvorila u tu biljku. Možete nabaviti knjige ili slušati pjesmice o rješavanju dude – isto kao što roditelji čine za pranje zubi, odlazak na “tutu” i slične velike događaja u životu mališana.

Tekst: Maja Kos

Foto: Pixabay

Oglas

Komentiraj

komentari