Pohvalite postupak vašeg klinca

Pohvala izrečena u pravo vrijeme čini čuda za samopouzdanje svakog djeteta. Riječi ohrabrenja djeci su važne kao hrana i voda. Osjećaj da je voljeno i da se cijene njegovi pokušaji, hrani njihovo samopouzdanje, dok im prijateljski savjet od voljene osobe pomaže da izrastu u čvrste, sretne i sigurne osobe.
Stručnjaci za odgoj misle da nisu sve pohvale jednake i ne potiču uvijek jednako dječje samopouzdanje, a ponekad znaju imati i suprotan učinak.
Oduprite se želji da udovoljavate svakoj djetetovoj želji i da ga stavljate na pijedestal. Hvalite radije ono što naprave, a ne njih same. Pohvala ne mora uvijek biti izrečena riječima. Ponekad su sasvim dovoljni jedan osmijeh, poljubac ili glađenje po kosi.

Previše pohvale isto nije dobro, ali kad su pohvale u pitanju, nećete nikad pogriješiti ako hvalite postupak, a ne dijete. Kažete li djetetu da ste sretni, jer je pospremilo svoju sobu, jasno ćete mu dati do znanja da takvu vrstu ponašanja očekujete i ubuduće.
Obratite pažnju na detalje kako biste im pomogli razviti samopouzdanje. Sjetite se jednostavnih načina na koje biste mogli opisati neke male stvari koje vaše dijete radi svaki dan. To će im pomoći da steknu vjeru u sebe.
Djevojčicama morate pomoći u podizanju njihovog samopouzdanja, jer one, češće od dječaka, sumnjaju u vlastite sposobnosti. Dječake, kažu stručnjaci, ne treba stalno i puno hvaliti. Njih, za razliku od djevojčica, ne treba neprestano poticati, ali kratka pohvala će i njima mnogo značiti.
Ne tjerajte djecu da budu stalno takmičarski raspoložena i neka osjete da ste impresionirani onim što su postigli.
Prije nego bilo što učine sami, najbolji primjer ćete im biti vi, neka od vas vide i s vama rade ono što kasnije od njih očekujete da urade samostalno. Kako djeca najčešće kopiraju roditelje u svemu, bit ćete im izvrstan primjer za sve što je dobro i što od njih očekujete.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari