Post porođajna depresija

Post porođajna depresija je najpoznatija psihička bolest koja najčešće pogađa novopečene majke. Osim nje postoje i druge psihičke bolesti koje osim majki mogu pogoditi i novopečene očeve. S obzirom na to da se na te bolesti uglavnom ne obraća velika pozornost, u nastavku vam donosim neke od njih.

Pritisak roditeljima
Ovdje se radi o želji roditelja da budu najbolji u svojoj ulozi, a upravo ta želja možeuzrokovati perinatalni psihički poremećaj nekoliko tjedana prije i nakon poroda. To je zapravo razdoblje u kojem oba roditelja trebaju obratiti pozornost na svoje mentalno zdravlje. U tom stanju se treba osvrnuti na sve posljedice, a ne samo na depresiju. Osim depresije kada se beba rodi mogu se javiti i posttraumatski stresni poremećaji poput psihoze, tjeskobe i bipolarnog poremećaja.

Strah za osiguranje djeteta
Ovo je jedan od najvećih uzroka perinatalnog poremećaja, a misli se na strah podizanja djeteta, priušćivanje svega što mu treba i ono najosnovnije pružiti mu kvalitetnu i odgovarajuću skrb, mjesto za stanovanje, siguran i pouzdan prijevoz i sigurno okruženje.

Niski prihodi
Ovo su jedni od uzroka perinatalnog psihičkog poremećaja, a djeluju na mentalno zdravlje. Mnoge se obitelji bore sa siromaštvom i malom količinom prihoda. Najviše nastupaju problemi kada od roditelja počnu očekivanja, koja oni zbog niskih primanja jednostavano ne mogu omogućiti.

Usklađivanje poslovnog i obiteljskog života
To pak najčešće muči one roditelje koji imaju primanja srednje klase i upravo taj pritisak može ugroziti mentalno zdravlje. Ako nije sve onako kako su oni zamislili i ako rade u tvrtki
koja nije obiteljski raspoložena prema radnicima najčešće se osjeća neuspjeh.

Potrebno je pružiti potporu novopečenim roditeljima
Nakon što se beba rodi okolina se osvrće samo na bebu i mamu, a tatu nitko ne spominje i ne pita ništa. Ali oba roditelja u početku trebaju jednaku podršku i pomoć koja im je itekako potrebna!
Najteže razdoblje za roditelje kreće od zadnjih tjedana trudnoće i završava krajem djetetove prve godine života. Kako bi pomogli novopečenim roditeljima savjetuje se da se na njih smanji pritisak i da im budete podrška u svakom trenutku.

A vi novopečeni roditelji smanjite svoja očekivanja i nikada se ne opterećujte očekivanjima
drugih i ne uspoređujte se s drugim roditeljima! Naravno da je pozitivno težiti savršenstvu, ali za savršenstvo treba proći vremena i zato ga pustite da prođe.
Nemojte odbijati tuđu pomoć jer to nije ništa sramotno, nego dapače dobrodošlo za vas i vaše zdravlje. Zapamtite da ste savršeni upravo onakvi kakvi jeste sa svim svojim vrlinama i manama. Sretno!

Ana Zibar

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar