Predstavljen prvi priručnik za oboljele od raka prostate

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate predstavilo prvi Priručnik za bolesnike, kvalitetan i relevantan izvor informacija za oboljele i njihove obitelji – Ako se rak prostate otkrije u ranoj fazi izliječenje je moguće i u više od 96 posto bolesnika

U Hrvatskom novinarskom društvu 24. studenog 2016. održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen prvi sveobuhvatni Priručnik za bolesnike  s rakom prostate. Priručnik je predstavljen u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate (HDBRP), u sklopu kampanje za podizanje svijesti o toj bolesti.

O priručniku, simptomima, dijagnozi i liječenju raka prostate govorili su:

  • prof. dr. sc. Željko Kaštelan–predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, voditelj Referentnog centra za urogenitalne tumore, predsjednik Hrvatskog androloškog društva
  • dr. sc. Marija Gamulin, dr. med., prim.– v. d. voditeljiceOdjela za urogenitalne tumore, Klinika za onkologiju, voditeljica multidisciplinarnog tima za urološku onkologiju KBC-a Zagreb, voditeljica Referentnog centra za liječenje tumora testisa i ekstragonadnih germinativnih tumora, zamjenica voditelja Referentnog centra za urogenitalne tumore
  • prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, dr.med. – predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate
  • Dubravko Šimenc – ambasador kampanje Sve za njega

Prim. mr. sc. Egidio Ćepulić naglasio je kako je rak prostate treći najučestaliji maligni tumor muškaraca, odmah poslije raka pluća i raka debelog crijeva, od kojeg je prošle godine u Hrvatskoj umrlo više od 800 muškaraca. Također je istaknuo da se rak prostate ne može prevenirati, ali da su redoviti pregledi nužni za rano otkrivanje i uspješnije liječenje.

No, kad se bolest otkrije, ističe prim. Ćepulić, vrlo je važno da oboljeli dobije sve potrebne i relevantne informacije kako bi i sam mogao sudjelovati u donošenju kvalitetnih odluka o tijeku liječenja. Upravo tomu i služi Priručnik za bolesnike,ali, ističe prim. Ćepulić, nijedna literatura ne može zamijeniti razgovor s liječnikom.

„Priručnik za bolesnike namijenjen je oboljelima od raka prostate,ali i njihovim obiteljima,kojese često vrlo teško nose s dijagnozom bolesti. U ovom se priručniku mogu naći sve informacije o dijagnostici, liječenju i mogućim posljedicama pojedinih načina liječenja, ali se svaki oboljeli trebasavjetovati sa svojim liječnikom, koji najbolje može procijeniti stanje i rizike te dobrobiti svakog oblika liječenja“, zaključuje prim. Ćepulić .

Na konferenciji je predstavljena i internetska stranica Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate www.hdbrp.hr koja, uz priručnik, predstavlja kvalitetan izvor provjerenih informacija o bolesti. Predsjednik društva, prim.Ćepulić najavio je da će HDBRP, u sklopu kampanje Sve za njega, održavati redovita predavanja po zagrebačim kvartovima s ciljem podizanja svijesti o raku prostate i direktnog kontaktima s građanima  kojima će liječnici biti dostupni za sva pitanja. Tako će se već danas s početkom u 19 sati održati predavanje u MZ Zapruđe (Meštrovićev trg 1g). Cilj je HDBRP da takva edukativna predavanja u budućnosti održe po cijeloj Hrvatskoj.

 

Oglas

Komentiraj

komentari